Världsvattendagen firades i Österby skola. FOTO: NINA AHTOLA

Österbyelever fokuserade på vatten

Visste du att man kan sänka temperaturen i en mugg med snö från 0 till 18 minusgrader genom att tillsätta salt? Det och mycket annat lärde man sig i Österby skola i går.

Världsvattendagen instiftades av FN 1993 för att uppmärksamma människor i hela världen om vikten av att förvalta världens vattentillgångar på ett hållbart sätt.
I går firades världsvattendagen för första gången i Österby skola.
– Vi har valt att uppmärksamma eleverna om vatten i allmänhet, sade sexornas lärare Anna Karin Jern.
Det gjorde man genom att låta eleverna i årskurs sex göra försök med vatten. Varje försök utgjorde till slut en station som de yngre eleverna fick besöka i tur och ordning. 

Bekant men ändå inte
Mette Ekroos var värd för stationen Flyta-Sjunka där man skulle gissa vilka saker som sjunker, en potatis till exempel och vilka som flyter, exempelvis ett äpple.
– Vi har lärt oss ganska mycket om vatten. Till exempel att en flaska fylld med vatten inte går att klämma ihop medan det är möjligt med en tom, sade hon.
– Det är roligt med vattendag. Vi har fått testa ganska mycket, sade Ida Westerlund vid stationen Dykaren.
I ett av duschrummen intill skolans gymnastiksal visade Martin Raitis hur ett vattenlås fungerar och förklarade att principen är densamma som i en wc. 
Fast vattnet är en självklarhet för de flesta och kanske just därför, har många elever blivit förvånade under projektets gång.
– De har kanske sett och märkt ett fenomen förut men inte funderat på det desto mer och allra minst forskat i det, sade Anna Karin Jern.