En västnylänning som tagit sig till Pojo för att höra om Fortums investeringar i trakten var Krister Weurlander. Han diskuterade olika faktureringsalternativ med Sebastian Ahlnäs från Fortum. Foto: Johanna Lemström

Nya mätare och kablar ska säkra elen

Fortum satsar i Västnyland just nu. Dels byts kundernas gamla elmätare ut mot nya smarta mätare som kan fjärravläsas, dels grävs kilometervis med kablar ner i jorden.

En halv miljon finländska hushåll har redan fått en ny smart elmätare. Hundratusen kvarstår att byta ut, däribland cirka 25 000 i Västnyland.

– Till 2014 ska alla kunders mätare vara utbytta, säger Sebastian Ahlnäs som ingår i teamet som ansvarar för mätarbytesprojektet.

I början av april börjar man med att byta ut mätare i Karis och Pojo, i maj inleds arbetet i Ekenäs och i juli i Hangö. Arbetet omspänner cirka två månader per område.

Fakturering enligt förbrukning
Tack vare de nya mätarna betalar kunden för sin verkliga förbrukning, inte i förskott enligt uppskattad förbrukning som hittills.

– Är ditt hus eluppvärmt innebär det att du har högre räkningar på vintern då det går åt mer el för att värma upp huset. Men under sommaren är fakturorna betydligt lägre i stället, beskriver Ahlnäs.

Kunden kan själv komma överens med Fortum om faktureringsintervall.

Gräver ner kablar
Samtidigt som mätarprojektet pågår har Fortum också kabelprojektet "Starkt nät" på gång i Raseborg. Kabelprojektet syftar till att förbättra elnätet.

Man gräver ner 16 kilometer mellanspänningskabel och 12 kilometer lågspänningskabel i jorden. Arbetet har redan utförts i Tenala, nästa i tur är Pojo och Gammelboda. Allt ska vara klart före utgången av 2014.

Investeringar i elnätet i Raseborg uppgår inalles till 4,5 miljoner. Orsaken till miljonsatsningen i just Raseborg är de svåra vinterstormarna för ett drygt år sedan.

– Genom att gräva ner kablarna gör vi eldistributionen säkrare och kan garantera att elavbrotten blir färre på de områdena, säger Ahlnäs.

Fortum informerade om sina projekt i Västnyland i Pojo i går.