Jeanette Holmlund-Hampf vill som flitig biblioteksbesökare ha kvar kvällsöppet på sitt lokalbibliotek i Degerby. Foto: VN-arkiv/Jenny Paajes

Redo att göra insats för filialbiblioteket

Nästa vecka håller filialbiblioteket i Degerby kvällsöppet för sista gången. Till dem som inte uppskattar den planerade nedskärningen hör Jeanette Holmlund-Hampf.

Två dagar i veckan har man kunnat låna böcker på filialbiblioteket i Degerby - tisdagar klockan 16 till 19 och onsdagar klockan 8 till 11. Från och med april faller tisdagsöppethållningen bort. Orsaken är att personalresurserna måste koncentreras till huvudbiblioteket där personalen fått mera arbetsuppgifter då kaféverksamheten upphört. En annan motivering är att rätt så få besökt Degerbybiblioteket under tisdagskvällarna.
 

Mera PR

Jeanette Holmlund-Hampf
hör till de Degerbybor som inte vill se kvällsöppethållningen försvinna. För folk som jobbar är det enda möjligheten att besöka biblioteket.
Att kvällsöppet inte lockat i högre grad tror hon beror på att få ens känner till att det finns ett bibliotek i Degerby. Och av dem som känner till biblioteket tror många att det enbart är för skolans bruk.
– Det borde marknadsföras bättre. Det tog två år för mig innan jag upptäckte biblioteket.
 

Flera alternativ

Att man koncentrerar resurserna till en dag i veckan har hon förståelse för. Men i stället för ha morgonöppet tycker hon att man kunde hålla öppet klockan 12 till 18.
Då kunde skolan och daghemmet fortsätta nyttja biblioteket som tidigare, samtidigt som andra användargrupper hade större möjlighet att slinka sig in. Ett alternativ kunde också vara att varannan vecka hålla öppet på morgonen, varannan vecka på kvällen.
 

Talko som tillfällig lösning

Som en nödlösning nämner hon möjligheten att under några timmar hålla biblioteket öppet med talkokrafter. I sådant fall för en begränsad tidsperiod och för att ge biblioteket chansen till ett lyft. Jeanette Holmlund-Hampf är själv redo att ställa upp.
– Eldsjälar borde få hjälpa till. Hjälpen kunde ske i någon förenings namn, till exempel daghemmets föräldraförening.