VN-arkiv

Vattendagen firas på Emmaus

Emmaus-Westerviks loppmarknad i Ekenäs firar internationella vattendagen på fredag. Dagens försäljningsintäkter går till ett vatten- och sanitetsprojekt i Benin.

Året runt tar Emmaus loppmarknader emot använda saker och säljer dem förmånligt. De pengar som blir över då verksamhetskostnaderna täckts används till inhemska och internationella bistånds- och samarbetsprojekt.
Fredagen den 22 mars går intäkterna oavkortade till ett vatten- och sanitetsprojekt som leds av Emmaus International och genomförs av en lokal Emmaus-organisation i Benin.

I vattenprojektet vid sjön Nokoué i Benin bygger man borrbrunnar, vattendistributionsnät, vattenposter, toaletter och system för hantering av avloppsvatten. Sedan projektet inleddes 2006 har man slutfört vatten- och sanitetsarbetena i två byar och arbetet fortsätter i sju byar. Målet är att ge 70 000 människor tillgång till rent vatten.

Rätten till rent vatten är ett av tyngdpunktsområdena i Emmaus International. Utöver vattenprojektet i Benin bedriver Emmaus-grupper runtom i världen kampanjer för tillgång till rent vatten och mot privatisering av vattendistributionen. Vatten är en mänsklig rättighet som bör skötas offentligt och demokratiskt, enligt Emmaus.