Reijo Virtanen, vd för Raseborgs bil Ab, tycker handeln med begagnade bilar går rätt bra. Foto: Johanna Lemström

Bilhandeln trampade på bromsen

Försäljningen av nya bilar tvärbromsade i februari. Det beror till stor del på den skattehöjning för nya bilar som trädde i kraft i april i fjol.

Branschfolk säger att det var väntat. Försäljningschefen vid VNB-Auto i Ekenäs Jussi Laaksonen tror att nästa kvartal bättre kommer att visa huruvida bilhandeln gått ner eftersom rekordmånga nya bilar registrerades under fjolårets första kvartal.

– Man måste ta i beaktande fjolårets skatteförändring. Det är missvisande att jämföra första kvartalet i år och i fjol. Jag kan tänka mig att mars kommer att se ännu sämre ut om man jämför med fjolåret, säger Laaksonen.

Kommer långt ifrån
Begagnade bilar går dock hyfsat bra just nu.  

– Vi som säljer begagnade bilar konkurrerar ju med priset. Folk kommer också långt ifrån för att köpa en bil om förhållandet mellan pris och kvalitet är rätt, säger Reijo Virtanen vid Raseborgs bil Ab

För några dagar sedan sålde han en bil till en man från Varkaus för 1 800 euro.
– Han kom med tåg och buss och åkte härifrån med bilen.

Det är näthandelns förtjänst att man kommer långt i från för att köpa bilar, menar Virtanen. Han tror att det också fungerar omvänt, att västnylänningar åker utanför sina hemknutar för bilköp.

– Det är så enkelt att kolla och jämföra på nätet.