Vindkraftverken i Barösund, som ursprungligen var tre till antalet, monterades 2004. Foto: VN-arkiv

Vindkraftverket kan mista sitt miljötillstånd

Byggnads- och miljönämndens tålamod med bolaget Saba Wind börjar vara förbrukat. På nästa möte tar nämnden ställning till om miljötillståndet för vindkraftverket i Barösund ska tas till ny tillståndsbehandling.

I mätningarna som på uppdrag av byggnads- och miljönämnden gjordes av konsultbolaget Pöyry hösten 2011 konstaterades vindkraftverket i Barösund bullra mera än vad miljötillståndet från 2002 tillåter. Ljudnivåbegränsningarna på 40 decibel nattetid och 45 dagtid överskreds med mellan 2 och 5 decibel vid två av fyra mätningar.

Enligt miljöchef Patrik Skult har Saba Wind inte presterat något bemötande av resultaten i bullerutredningen. Trots upprepade uppmaningar har man inte heller kommit med förslag på hur olägenheterna kunde minskas eller inkommit med egna bullermätningar som kunde ha gett klarhet i situationen.
Huruvida man ska inleda en ny tillståndbehandling för att återkalla eller ändra på vindkraftverkets miljötillstånd är ett beslut byggnads- och miljönämnden i Ingå kommer att fatta på sitt möte nästa vecka.

Möjligheten att ställa in kraftverket så att bullret inte överskrider det tillåtna var en av utgångspunkterna då tillståndet beviljades. Det har visat sig vara en sanning med modifikation. De störande variationerna i ljudnivån som förekommer vid kraftiga vindar var inte känt då tillståndet beviljades. Enligt miljöskyddslagen föreligger därmed förutsättningar för en ändring av tillståndsvillkoren.