Roger Broo tar för givet att Åbo Akademi finns med i bilden också om en stiftelse tar över som huvudman för en sammanslagen yrkeshögskola. Foto: VN-arkiv/Karin Sandell

Ny stiftelse är en möjlig ny huvudman

Blir en all-finlandssvensk stiftelse huvudman för en sammanslagen, finlandssvensk yrkeshögskola? En försäljning av Åbo Akademis ägarandel i bolaget bakom Novia till en ombildad Arcada-stiftelse är en av de modeller som förekommit i förhandlingarna kring en fusion mellan de två yrkeshögskolorna.

Men det är inte den enda modellen.
– Också andra har diskuterats, säger Roger Broo, styrelseordförande i Novias huvudman – Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi.
Broo understryker, att det varit fråga om en försäljning av ÅA:s ägarandel (75 procent) till en tänkt ny Arcada-stiftelse, ombildad till en all-finlandssvensk stiftelse.
Enligt Broo kan minoritetsägaren Söfuk (12,5procent) inte förhindra en fusion.
– Nu måste ÅA och Utbildningsstiftelsen Sydväst (också stiftelsens ägarandel är 12,5 procent) ta ställning. Vill man ha en fusion eller inte? Det är den avgörande frågan.


Med via stiftelsen


Åbo Akademis majoritetsägarställning i bolaget bakom Novia, har uppfattats som en garanti för bibehållen yrkeshögskolutbildning i Raseborg.
Hur blir det då, om ÅA säljer ut sin andel?
– Det är klart, det är meningen att akademin fortsättningsvis skall vara med, säger Roger Broo.
Han utvecklar inte resonemanget närmare, men någon annan slutsats än att akademin i så fall skulle gå in i den ombildade, all-finlandssvenska Arcada-stiftelsen är knappast möjlig.