Ett mirakel kallar Pamela Westerlund dottern Idas utveckling. Foto: Annika Wasström

Ida Westerlund slapp rullstolen med Elektrodress

Med hjälp av elektronisk muskelstimulering har cp-skadade Ida Westerlund sluppit ett liv i rullstol. Flickan som aldrig skulle kunna gå har nu till och med åkt skridskor.

– Tidigare kunde vi räkna de steg Ida tog i några tiotal metrar. Nu tycker Ida om att hålla i kopplet när vi går ut på kvällspromenad med hunden. Det kan bli en promenad på 700 - 800 meter, berättar Idas mamma Pamela Westerlund.
Ida har också provat på att åka skidor, slalom och skridskor i vinter med hjälp av sin mamma.

Allt började med Draknästet, ett program på svensk tv som Pamela Westerlund råkade se. Där presenterade kiropraktorn Fredrik Lundqvist sin uppfinning Elektrodress, ett plagg med insydda elektroder som stimulerar muskler i kroppen. En tid senare såg Pamela Westerlund ett videoklipp där en flicka släppte sina kryckor och börja gå med hjälp av Elektrodress. Då fattade Pamela Westerlund telefonen.
– Jag ringde Fredrik Lundqvist, beskrev Idas symptom och undrade om elektrodress kunde vara något för oss. Att jag ringde är det bästa jag har gjort!

Då Ida började med elektroterapi i september 2011 var dräkten fortfarande under utveckling. I stället fick Ida elektroder, små lappar som klistras fast på kroppen, som stimulerar Idas muskler med svagström. Tre gånger i veckan fäster Pamela elektroderna på Ida och medan Ida gör läxor eller ser på tv händer någonting. I början handlade det om små framsteg, som att Ida kunde lättare kunde räta ut armar och ben vid påklädnad. Ida kunde gå några tiotals metrar, förutsatt att någon höll i henne. Men för ett år sedan hände plötsligt någonting.
– Ida var irriterad och ville gå själv utan att jag höll i henne. Sedan, medan jag stod vid köttdisken, var Ida plötsligt försvunnen. Hon hade tagit kundvagnen och promenerat i väg till mjölkdisken för att hämta en smaksatt mjölk.

Tidigare gick det inte att åka hemifrån utan rullstol, men nu får rullstolen stå kvar hemma.
– Vi går hand i hand på Kungsgatan och jag vill bara ropa "Ser ni vad vi gör? Det här är flickan som läkarna sa aldrig skulle kunna gå."

 

Läs mer i dagens VN/eVN.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.