Roy Haataja belönades vid Nylands brigad på fredagen. FOTO: ANNIKA WASSTRÖM

Räddaren redo i vattnet

Roy Haataja fick en livräddningsmedalj på fredagen vid Nylands brigad för att han i somras räddade en man från drunkning.

Tur i oturen hade den man som skadade sin nacke vid ett hopp från ett hopptorn på Lillforsens badstrand i Helsingfors i juli. Redo i vattnet i Vanda å fanns nämligen Roy Haataja, då på permission från sin tjänstgöring som militärpolis vid Nylands brigad. En snabbare och kunnigare räddare kan ingen hoppas på; Haataja är simövervakare, tidigare tävlingssimmare och tränad i första hjälpen.
– Jag hade precis hoppat från tornet, sedan en annan och efter oss hoppade den här mannen. När mannen dök upp vid ytan igen ropade han på hjälp och att någon skulle kalla på simövervakarna. Jag simmade fram till honom och frågade om han behöver hjälp. Han sa "ta tag i mig" så jag tog honom i ett räddningsgrepp och började bogsera honom mot land.
På väg mot stranden sa mannen att inte längre kände av sina fötter och att han hade ont i nacken.
Badststrandens egna simövervakare kontaktade under tiden nödcentralen och den olycksdrabbade mannen har nu klarat sig från olyckan med några smärre fysiska men.

"Reagerade som en riktig soldat"

På fredagen belönades Haataja med Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbunds livräddningsmärke. Initiativet till medaljen kom från Nylands brigad och märket överräcktes av kommodor Olavi Jantunen.
– Vi har orsak till att vara stolta över Roy och vad han har gjort, sa Jantunen.
– Det känns bra med uppskattning och att få medaljen här på Nylands brigad. Min kondition var mycket bra då jag var i armén och militärpolisutbildningen gjorde att jag var alert och redo då någonting hände.
Haataja bor nu i Helsingfors, studerar ekonomi och arbetar på simhallen i Berghäll som simövervakare.
– Det händer sällan någonting allvarligt på jobbet, men nu vet jag att jag kan reagera snabbt om det behövs.