Kolkraftverket i Joddböle är den största utsläppskällan i Ingå. Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Även Ingå vill bli kolneutralt

Byggnads- och miljönämnden vill att Ingå följer grannkommunernas exempel och går med i HINKU, det vill säga projektet för kolneutrala kommuner.

Hangö, Raseborg, Lojo och Sjundeå anslöt sig till projektet i slutet av januari i samband med att HINKU-Västnyland lanserades. Nu föreslår kommunens byggnads- och miljönämnd att även Ingå genom ett fullmäktigebeslut anmäler sitt intresse för att delta.

HINKU-kommunernas mål är att fram till 2030 minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent från nivån 2007. Motsvarande tankar och förslag till konkreta åtgärder ingår i Ingås energi- och klimatprogram från 2011.
HINKU gäller både kommunförvaltning, företag och kommuninvånare. Enligt miljöchef Patrik Skult är det ändå skäl att vid jämförelser vid behov bortse från utsläppen från Fortums kolkraftverk i Joddböle.
– Det är ganska klart att målet inte kan uppnås om verket går, säger Skult.
 

Hyfsad luftkvalitet
Enligt NTM-centralens rapport från 2011 är luftkvaliteten i Ingå relativt god. Med undantag för kolkraftverket, där produktionen och därmed också utsläppen varierar från år till år, finns det inte några betydande utsläppskällor på kommunens område.
Biltrafiken på stamväg 51 är en betydande utsläppskälla beträffande kolmonoxid och flyktiga organiska föreningar (VOC).