Vinter eller ej, här grävs det för fullt i Skåldö vattenandelslags regi. Stam-sidolinjen som skall betjäna Backaområdet på norra sidan av Skärlandet är nu under arbete. I samma dike dras också fiber och elkablar. Foto: Peter Johansson

Fåfängön och Baggö får andelslagsvatten

På senhösten skall Skåldö vattenandelslags vatten- och avloppsnät vara utbyggt ända fram till Fåfängön och Baggö. Det innebär att ytterligare ett fyrtiotal skärgårdsfastigheter i Ekenäs skärgård får kommunalteknik inom räckhåll.

En lång väntan är äntligen över.Skåldö vattenandelslags tillstånd för att dra vatten- och avloppsledningar längs sjöbottnen fram till Fåfängön och Baggö är ett faktum.

Planering pågår

Medan vattenandelslaget nu tar itu med att i praktiken förverkliga den stam-sidolinje som skall betjäna Backaområdet håller ett konsultföretag på att detaljplanera de två kommande projekten.
– Det skall vara klart inom den här månaden, konstaterar andelslagets vice ordförande Ralf Wickström.
Då förplaneringen är klar, förestår en offertrond som beräknas ta en månad i anspråk. Sedan beror det närmast på entreprenören hur fort man kan komma i gång.
Ju förr dess bättre, för regionförvaltningsverkets tillstånd är inte villkorslöst. Man måste ta hänsyn till fiskens lek och fåglarnas häckning.

Finansieringen klar

Linjen till Fåfängön, som ansluts till huvudledningen i trakten av avtaget till Kopparö, blir 7,5 kilometer lång. Av hela sträckningen läggs cirka 6 kilometer på sjöbottnen.
Här räknar man från vattenandelslagets sida med 18 nya anslutningar.
Linjen till Baggö, som ansluts till nätet nere vid Skärhalla, blir 6,5 kilometer lång. Cirka 3 kilometer av den kommer att ligga på sjöbottnen.
Längs den här linjen kalkylerar man med 15 fritidsfastigheter och 6 fastigheter för boende året om, plus sjöbevakningsstationen och marinan.
Så långt klart att fastigheterna kan ansluta sig, skall allt enligt planerna vara till hösten.
Som läget är nu, byggs allt med lånepengar och anslutningsavgifter. Men det ordnar sig, också för linjerna till Fåfängön och Baggö är finansieringen tryggad.
– Vi har beviljade, olyfta lån, förklarar Ralf Wickström.