Virkby gymnasiums Henrik Wickström och Tytti Grönberg skriver studenten i vår. Foto: Nina Ahtola

Föredrar pennan framom datorn

Gymnasietiden är inne på slutrakan för Tytti Grönberg och Henrik Wickström. Speciellt ledsna över att de inte hinner ta del av den planerade gymnasiereformen är de två Virkbyabiturienterna inte.

Överlag är de två rätt nöjda med hur de tre åren i gymnasiet utfallit sig. Skulle Henrik Wickström ändra på något i gymnasieundervisningen vore det att få in mer retorik.

– Så som världen ser ut i dag är det viktigt att kunna kommunicera och argumentera. Inte heller studentskrivningarna tar fram den muntliga förmågan.
 

Den rätta känslan

Tytti Grönberg tror att en modernisering av studentskrivningarna och den stora fokusen på innantilläsning kan vara helt på sin plats.
– Å andra sidan har det också fungerat bra som det är.
Studentexamensnämnden har satt som mål att alla studentexamensprov ska vara elektroniska från år 2019. Den möjligheten är inget som Virkbyabiturienterna saknar för egen del.
– I och för sig skriver man ju allt annat på dator så varför inte också studentproven, men jag är lite skeptisk till hur man ska få det att fungera. När man testade elektronisk röstning i kommunalvalet 2008 blev det fiasko. Hur går det till exempel om datorn man skriver sin essä på går sönder? frågar sig Henrik Wickström.
– En del av ”fiilisen” skulle försvinna om proven skrevs på dator. Känslan man har i handen efter att suttit och skrivit i sex timmar - den tycker jag hör till, säger Tytti.


Att ta det hela ännu längre och utöver datorn också låta provskrivarna använda sig av valda delar av nätet är inget Henrik Wickström tänder på.
– Jag tycker att man ska skriva utgående från det man kan. Annars måste frågorna formuleras ganska brett. Också här är frågan hur man ska få det att fungera i praktiken.

Inte livsavgörande
Hur viktigt är det att lyckas bra i studentskrivningarna?
– När jag gick på ettan kändes det väldigt viktigt, men när man blivit äldre har man fått en lite annorlunda syn och insett att det också finns andra saker som är viktiga. Naturligtvis vill jag prestera så bra som möjligt men misslyckas man går inte världen under för det, säger Henrik Wickström.
Tytti Grönberg bekänner sig som perfektionist. Hon vill skriva goda vitsord, också för att inte behöva stressa med inträdesproven till universitet.
– Misslyckas man är det å andra sidan bra att inträdesproven ger en andra chans att fixa till det.