– Vi har bytt bloggverktyg till ett som möjliggör sådant som vi faktiskt har önskat ända sedan vi satte i gång för tre år sedan. Speciellt stilbyggaren är en stor nyhet, med den designar du din blogg, säger Karisbördige Karin Lindroos som driver ratata.fi på frivillig basis, med hjälp av bland annat sin syster Astrid Lindroos och Inka Hietala-Sadian. Foto: VN-arkiv

"Bloggen är inte död"

Bloggandet verkar ebba ut och den stora boomen vara över, men skenet bedrar.

Tvärtom börjar bloggformatet komma till sin rätta nu då vardagens digitala snabbflöde sköts med andra verktyg, säger Karin Lindroos.
Hon är drivkraften bakom den finlandssvenska bloggportalen ratata.fi som grundades 2010 och som i dagarna uppdaterades med ett rejält ansiktslyft.

Hur har bloggandet förändrats sedan Ratata startade?
– Det har hänt massor. Då var bloggandet i Finland ganska nytt och fick väldigt mycket uppmärksamhet, och i brist på både Twitter och Instagram så var bloggarna en kanal för både korta inlägg, många inlägg, mobiltelefonfoton – helt enkelt lite mera direkt. Men i och med att de här andra kanalerna har tagit över den där rollen bloggen hade i början – direktrapportering flera gånger per dag, har blogginlägg nu blivit längre, mer kontemplerande, många satsar mera på fotografierna och estetiken.

Stämmer det att folk skriver allt mindre blogg?
– Sedan förra sommaren ungefär har det florerat ett sådant rykte, i och med att alla skaffade Instagram-konto, att bloggen har dött. Jag har inte sett några sådana tecken, Ratata får bättre siffror och nya bloggar registreras varje dag. Och det är oftast de som inte bloggar eller läser bloggar särskilt aktivt som säger att bloggen är död. Den har som sagt bara ändrat form och faktiskt också takt jämfört med för bara två år sedan. För bara några år sedan snackade man alltid om att man gärna skulle blogga minst sex gånger per dag för att folk skulle komma tillbaka och hålla intresset uppe. Men det där gör man ju på Instagram och Twitter nu. Själv gör jag nu ungefär ett inlägg per dag, men sätter då mera tid på det. Och så gör också många andra. Kvaliteten har höjts.

"Har urvattnats"

Det skapas fortsättningsvis nya bloggar varje dag, bara på ratata.fi cirka tre per dag. Men det finns de som tycker att bloggandet har tappat sin skimrande charm, exempelvis Jonas Sundström, alias Mysfabo och Bygdens son.
Han har slutat skriva blogg och övergått till att twittra i stället.

– Bloggandet växer fortfarande, tror jag, men det speciella har urvattnats. För några år sedan var det nytt och fascinerande att man kunde följa med och läsa andra finlandssvenskars tankar. Det var spännande, helt enkelt, säger Sundström som länge var en av de allra populäraste bloggarna i Svenskfinland.

– Samtidigt tror jag att bloggar med potential lätt drunknar i mängden. Tidigare var det betydligt lättare för läsare att följa med bloggvärlden. Det var livsstilsbloggar med bilder på frukost, mammabloggar med spyende barn och någon konstig Karisbo. Det var begripligt. Man behövde inte sålla.

Därmed inte sagt att han tror att bloggen kommer att försvinna. Radion försvann inte heller när tv:n kom, konstaterar Sundström.

Läs hela reportaget i dagens VN!