Det är viktigt med företagstänkande för skogsägarna, säger Otto von Frenckell. VN-arkiv

Efterfrågan styr avverkningen

För att aktivera skogsägare efterlyser Otto von Frenckell mera positiva metoder i form av morötter än direkta tvångsmetoder. Han påpekar också att skogsägarnas medelålder är rätt hög, vilket gör att de inte längre är så aktiva i att vårda och bruka sin skog.

– Många skogsägare tror att det inte gör så mycket ifall man inte avverkar och att skogen ändå hålls status quo, men så är inte läget. Det är viktigt med företagstänkande, säger Skogsvårdsföreningen Södra Skogsrevirets ordförande Otto von Frenckell.

VN ber honom kommentera det förslag FFC:s ordförande Lauri Lylys nyligen kastade fram i samband med en intervju för Maaseudun Tulevaisuus. Där menar Lyly att kommuner genom att uppbära fastighetsskatt på skogsmark aktiverar skogsägarna till att avverka mera skog med resultat att marknaden då får en jämnare tillgång på virke, vilket i sin tur gagnar industrin och sysselsättningen.

Fel tidpunkt
Enligt Otto von Frenckell är Lylys aktuella utspel politiskt inkorrekt. Ett utspel som enligt honom åtminstone inte i det här skedet kan leda till resultat, eftersom en fastighetsskatt på skogsbruk inte finns nämnt i gällande regeringsprogram.
– Förslaget är alltid på tapeten vid varje ny regeringsförhandling. Jag är säker på att initiativet kommer upp på nytt, men nu är fel tidpunkt.
Däremot håller han med om att Lylys förslag kunde aktivera skogsägarna och också öka sysselsättningen.
– Ändamålen är de rätta, men jag ifrågasätter medlen.

Liten efterfrågan
I Finland växer det 100 miljoner kubikmeter virke, hälften avverkas medan 50 miljoner kubikmeter virke lämnas outnyttjat, summerar Otto von Frenckell,

Varför avverkas skog inte mera effektivt?
– Efterfrågan är inte den allra största inom skogsindustrin.
Däremot uppskattar han att efterfrågan på virke för produktion av energi med tiden kommer att öka.

Vid Skogsvårdsföreningen Södra Skogsreviret avvisar verksamhetsledaren Magnus Wiksten FFC-ledarens förslag på direkten. Att tala om fastighetsskatt för skogsmark är rött skynke för skogsägare. Förslaget är oroväckande, säger han.
Men enligt FFC:s ordförande sätter det fart på virkeshandeln, hur ser du på det?
– Virkeshandeln beror på såväl efterfrågan som utbud. Det har dock visat sig att det inte alltid fungerar så bra att styra virkeshandeln via skattepolitiska åtgärder. Priset på virke har däremot visat sig vara en faktor som påverkar utbudet på ett naturligare sätt. Faktum är att skogarnas tillväxt i Finland är betydligt större än industrins virkesbehov.