Idrottsinstitutet Kisakeskus vd Kari Selkälä deltog i lanseringsseminariet för HINKU. Foto: Nina Ahtola

En kolneutral region är målet

Hangö, Raseborg, Sjundeå och Lojo siktar nu på att bli kolneutrala kommuner. De har som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent från 2007 års nivå fram till år 2030.

I dag gick startskottet för ett projekt som siktar på ett kolneutralt Västnyland år 2030. Då ska koldioxidutsläppen ha minskat med 80 procent jämfört med utsläppsnivån 2007.
Projektet HINKU lanserades lämpligt nog i Axxells energisnåla byggnad i Karis. I publiken fanns såväl politiker och tjänstemän som företagare från hela regionen. Vid mikrofonen hördes kommun- och stadsdirektörerna från de fyra västnyländska HINKU-kommunerna Hangö, Lojo, Raseborg och Sjundeå samt representanter från Finlands miljöcentral, Novago och konsultföretaget Senior & sons.

Biovärme
Lojos stadsdirektör Simo Juva konstaterar att Lojo redan gjort en hel del för att minska koldioxidutsläppen. Lojos nya biovärmeverk som togs i bruk i januari är ett exempel:
– Tack vare biovärmeverket minskar koldioxidutsläppen i Lojo med 40 000 ton per år. Användningen av stenkol upphör helt och användningen av tung brännolja avtar påtagligt, säger Juva.

Kisakeskus med
Ett företag som hakat på koldioxidjakten är Idrottsinstitutet Kisakeskus i Fiskars. Vd Kari Selkälä berättar att man även här har övergivit fossila bränslen.
– För knappt två månader sedan bytte vi ut oljepannan i det gamla röda huset på institutsområdet. I stället satsar vi på pellets och flis. Vi har också bytt till Ekenäs energi som erbjuder el producerad med vindkraft. Plus att vi successivt går över till ledlampor. Alla åtgärder är linje med de värderingar vi står för.
Selkälä konstaterar att all nybyggnation och alla investeringar framöver görs inom ramen för Kisakeskus miljöstrategi som sträcker sig till år 2020.