I framtiden kommer fast adress på Skåldösidan inte att vara nog. Efter att de tidigare beviljade förkörsrätterna har gått ut, begränsas skärgårdsbornas förtur på färjan till att gälla bara arbetsresor. Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Skärgårdsbor först bara på arbetsresor

Sjöbevakningen är vidtalad för att hålla ett öga på att körfälten för fordon med förkörsrätt används rätt vid Skåldöfärjan. Men frånsett det har Egentliga Finlands NTM-central inga medel för att övervaka att nya bestämmelser, som ger fast bosatta skärgårdsbor förkörsrätt bara vid arbetsresor, faktiskt följs.

De förkörsrätter som tidigare beviljats, gäller så länge de har avsetts gälla.
Men från och med den 18 januari trädde nya regler i kraft för förkörsrätt vid bland annat Skåldöfärjan.
Samtidigt chockhöjdes alla avgifter i anslutning till förkörsrätten med 100 procent
De nya, höjda avgifterna skall täcka kostnaderna för hanteringen av förkörsrättsärendena, konstaterar utvecklingschef Timo Vähämaa vid Egentliga Finlands NTM-central.

Intyg av arbetsgivaren
För dem som anlitar Skåldöfärjan gäller i fortsättningen att förkörsrätt på basis av stadigvarande boningsort kan beviljas enbart för arbetsresor.
En förutsättning blir därmed att den sökande kan påvisa sitt behov av förkörsrätt med ett intyg av sin arbetsgivare.

Omöjligt att övervaka
Hur man sedan skall kunna hålla koll på att förkörsrätten verkligen bara tas i anspråk i samband med arbetsresor, är enligt Timo Vähämaa en tusendollarsfråga.
Han är fullt införstådd med att man nu har skapat ett system som man inte kan övervaka.
Man får vackert lita på att "merparten av medborgarna följer regler".

"Tillräckligt stort behov"
Den andra grunden för förtur på färjan har kort och gott formulerats som ett "tillräckligt stort behov". Det här inkluderar till exempel brådskande körningar som ansluter sig till företags- och myndighetsverksamhet – eller arbetsresor, förkörsrätt skall också den kunna få som bor på fastlandet men jobbar på Skåldö.
Också arbetsresor eller körningar som ansluter sig till myndighetsverksamhet kan vara tillräckliga orsaker för beviljande av förkörsrätt.