Generösa tidningsark behövs då man paketerar blommor, intygar Cisse Nyberg och Mona Sjöholm (dåld). Foto:Beatrice Blåfield

Stora ark het vara

– Vi har hamstrat massvis med tidningspapper för att ha i lager. Men det är oklart hur vi ska göra i framtiden, säger Blomster Hörnans företagare Cisse Nyberg bekymrat.

Ökar kostnaderna för omslagsmaterial blir också blommorna dyrare för kunden, resonerar Cisse Nyberg. Hon har försett sin blomsteraffär med ett stort lager tidningspapper för att kunna ta av när hon paketerar in kundens blommor.
Och då är det inte frågan om vilka tidningspapper som helst utan sådana som är generösa till omfånget, i den storlek som tidningen Helsingin Sanomat ännu för en tid sedan trycktes i d.v.s. i broadsheet format.

Pusselark

I och med att Helsingin Sanomat ändrat storleken på sina sidor, drabbar det många handelsmän, bland annat blomsterhandlarnas inpackningsrutiner. Det stora tidningsformatet utan nitar, har fungerat som välbehövligt isolerings- och inpackningsmaterial för känsliga blommor, i all synnerhet under vinterhalvåret.
Cisse Nybergs kollega Mona Sjöholm uppskattar att det i framtiden kommer att bli betydligt mera arbetsamt med att försöka pussla med de mindre arken vid paketeringen av omfångsrika växter. 

– När lagret tar slut för vi väl vända oss mot Åbo, säger Cisse Nyberg och syftar nu på Turun Sanomat som ännu trycker i samma generösa storlek som Helsingin Sanomat gjorde förr.

Säker leverantör

Hon tror för sin del att hennes lager av det nu så attraktiva tidningspapperet ska räcka fram till våren, då det igen tack vare värmegrader går att linda in blommor i enbart silkes- och omslagspapper.

Mona Sjöholm demonstrerar åtgången av tidningspapper.
– Jag har inte tänkt på hur mycket tidningspapper som går åt, fem ark kanske för tulpaner. De är minst känsliga för köld medan exotiska växter som till exempel orkidéer igen behöver dubbla mängden tidningspapper, säger hon medan hon automatiskt slår in ett knippe tulpaner i landets största tidning med dess gamla generösa sidor.

En säker leverantör av tidningsark av det större formatet har hittills varit Ekenäs arbetscentral som levererat arken i stora rullar direkt till Blomster Hörnan. För arbetscentralen har varan och leveransen inneburit en liten förtjänst samtidigt som det också gett sysselsättning åt dem som anlitar centralen.
– Det har varit bra service eftersom vi fått tidningsrullarna ända hit till butiken, säger Cisse Nyberg och visar hur lätt det varit att vid behov veckla ut en bunt på disken.