SFP kritiserar Räsänens planer

Svenska folkpartiet frågar sig varför Kristdemokraterna struntar i den nya nationalspråksstrategin.

SFP i Nyland gick i går ut med ett uttalande angående inrikesminister Päivi Räsänens (KD) planer att flytta utbildningen av gränsbevakare och sjöbevakare från det tvåspråkiga Esbo till det enspråkigt finska Imatra. Riksdagen har för några månader sedan godkänt den nya nationalspråksstrategin. Enligt den skall en språkkonsekvensbedömning alltid göras då en verksamhet flyttas från en tvåspråkig till en enspråkig miljö.

En flytt skulle innebära inbesparingar på 1,2 miljoner euro men SFP anser att man bör ta i beaktande vilka åtgärder som krävs för att kunna tillgodose bland annat rekrytering av svenskspråkiga studerande och lärare samt personalutbildning på svenska. För en ålänning är steget att flytta till Imatra längre för att studera eller jobba än att flytta till Esbo.
SFP:s nyländska krets ifrågasätter varför Räsänen inte gjort en språkkonsekvensbedömning trots att en sådan borde göras i ett tidigt skede av beredningen. Efter att justitieministeriet i en promemoria har påpekat denna brist har nu gränsbevakningen lovat göra en utredning.
– Det känns besvärande att behöva påpeka en så självklar sak som en språkkonsekvensbedömning, säger kretsordförande Anders Walls. Med tanke på andra kommande strukturella förändringar gäller det att noga bevaka hur den nya nationalspråksstrategin efterföljs.