Gränsbevakningsväsendets sparprogram kan tvinga Hangö sjöbevakningsstation att flytta (bilden). Även Porkalastationen kan beröras. Foto: Christoffer Holm

Hangös och Porkalas sjöbevakning för dyr

Gränsbevakningsväsendet står inför sparåtgärder på närmare 30 miljoner euro. Hangös och Porkalas sjöbevakningsstationer finns med på åtgärdslistan.

Gränsbevakningsväsendet står inför stora sparkrav trots nyinvesteringar i statsbudgeten för 2013. Totalt ska utgifterna bantas ner med summor uppemot 30 miljoner euro fram till 2017. För Hangös och Porkalas sjöbevakningsstationer kan en flytt från de nuvarande utrymmena vara en lösning.

Biträdande kommendör Tom Hanén vid Finska vikens sjöbevakningssektion medger att kraven kommer att påverka så gott som alla stationer på något sätt.
– Vi ser över allt från tidningsprenumerationer till fastighetshyror, säger han. 

Höga hyror
Stationernas fastighetskostnader är en av de enskilt största utgiftsposterna i budgeten.
– Alla alternativ beaktas men att spara på fastigheterna är därmed ett naturligt val, säger Hanén.

Både Hangö och Porkala stations utrymmen ägs av det statliga fastighetsbolaget Senatsfastigheter, vilket i praktiken betyder att staten betalar hyra till staten. Hanén medger att hyreskostnaderna är en orsak till att gränsbevakningsväsendet kan komma att söka nya utrymmen.
– Speciellt Porkala är en stor och följaktligen dyr station, säger han.

Även Hangös hyror har stigit så kraftigt att sjöbevakningen troligen måste hitta andra utrymmen för att klara sparkraven.
Även en flytt av gränsbevakningens utbildning till Imatra kan motivera en förändring i Porkala. Hittills har en del av utbildningen i Esbo förlagts till Porkalas sjöbevakningsstation.

Välfungerande nätverk
Hanén påpekar att det nätverk av stationer som existerar i dag är välfungerande och behövs intakt. Sammanlagt ingår 21 stationer i sjöbevakningens olika sektioner.
– Hangö är speciellt viktigt för att betjäna Finska vikens öppning, säger han.
Även stationen i Ekenäs ingår som en viktig kugge i detta. Hur denna kommer att påverkas av sparåtgärderna är än så länge oklart.