Segrande bagare. Familjen Hansson i Grankulla poserar vid sitt vinnande slott: Oliver (längst till vänster), Robin, mamma Jonina, pappa Andreas och Victor. Foto: Tor Wennström

Slottet i Grankulla vann överlägset!

Det var aldrig någon tvekan. Juryn korade det ståtliga sagoslottet bakat av familjen Hansson i Grankulla till riksvinnare i KSF Medias pepparkakstävling.

Det är en sprudlande glad trebarnsfamilj i Grankulla som öppnar radhusdörren för att visa upp sitt vinnande bidrag i tävlingen om Svenskfinlands finaste pepparkakshus.
Och där står det på paradplats i vardagsrummet, det pampiga degslottet vars berömda förlaga i verkligheten finns i Tyskland och heter Neuschwanstein. I somras besökte familjen Hansson som består av mamma Jonina, pappa Andreas, Robin, 9, Oliver, nästan 7, och Victor, drygt 4, det sagolika slottet och blev mäkta tagna av synen.
Familjen bestämde sig för att sikta arkitektoniskt högt.
– Det fanns vision och vilja, komprimerar pappa Andreas familjens utgångsläge för att bygga slottet i pepparkaksdeg.
Hanssons satsade allt, både tid och ansträngningar, på att vinna. Vi talar blod, svett och tårar. Eller åtminstone rejäla brännsår, som pappa Andreas fick av den heta sockermassan. Fast de har precis hunnit läka.

Prototyp i papp
Första steget mot framgång var att hämta en stor papplåda i butiken som de olika delarna klipptes ut från och som sedan limmades ihop till en prototyp. Och inget fusk här inte, torn och tinnar och detaljer var viktiga.
– I något skede tänkte jag stopp, det här blir oss övermäktigt. Men ingenjören tyckte att allt skulle vara med, säger mamma Jonina och himlar i smyg med ögonen åt sin ivriga man.
– I synnerhet tornen, de där minsta, var jättesvåra att få till. Tills vi kom på att sätta degen runt en liten kavel så att vi kunde böja den. Allt som allt gick det åt 5–6 kilo deg och minst åtta tuber glasyr.
Fick ni pojkar alls äta av degen?
– Lite fick vi smaka, säger Robin som likasom sina bröder nu siktar på att få äta upp hela slottsrasket i morgon på tjugondag Knut – efter att mamma dammat av det.
I en och en halv vecka jobbade familjen med sitt avancerade bygge. Och inte nog med detta, eftersom yngsta sonen Victor har celiaki, byggde man dessutom en skild borg åt honom av specialdeg.
Visste ni från början att det här skulle lyckas, att ni skulle vinna tävlingen?
– Jo! säger pojkarna unisont. Det trodde vi nog.
Vågar man alls fråga: finns det några planer på nästa pepparkaksprojekt?
– Vi får se vad det blir. Vi brukar nog hitta på något, säger pappa Andreas med ett skratt.
– Kanske vi börjar skissa på något redan i augusti, kompar mamma Jonina.

Vinnarna får en mini Ipad av Humac People.