För filmentusiasterna Katarina Wikström och Ylva Rancken-Lutz betyder Oscarsgalan inte så mycket. Men visst håller de ett öga på den ändå. FOTO: NINA AHTOLA

Filmentusiasterna brinner inte för Oscar

För en filmentusiast är varken själva Oscarsgalan, nomineringarna eller priserna av någon större betydelse.

På torsdagen offentliggjordes nomineringarna för Oscarspriserna. En som satt och följde med nomineringstillfället var Ylva Rancken-Lutz som är med om att arrangera Ekenäs filmfest i februari. Hon väntade på att få höra om dokumentären Searching for Sugarman av svensken Malik Bendjelloul var nominerad. Det var den.

– Jag såg den i Köpenhamn. Jag är jätteglad att den är nominerad. Den får den uppmärksamhet den förtjänar.
Dokumentären handlar om en musiker med mexikanska rötter i USA. Utan att han själv vet om det blir hans skiva som floppat i USA på 1960-talet en succé i Sydafrika. Men detta får han veta först 25 år senare.
Searching for Sugarman kommer att visas på Ekenäs filmfest. Till festen, som satsar nordiskt, har man förgäves försökt få norska Kon–Tiki. Nu jobbar man på danska A Royal Affair. Båda filmerna är nominerade i kategorin bästa utländska film.
Brukar banda
Rancken-Lutz brukar banda Oscarsgalan och se den när hon har tid.
– Det kan hända mycket oväntat där. Som när Roberto Benigni balanserade på stolarnas ryggstöd eller när Michael Moore skällde ut president Bush, till exempel.
Rancken-Lutz ratar inte de Oscarsnominerade filmerna rakt av. Tvärtom verkar de ganska nöjda med kandidaterna.
– Det är kul att Hollywood vill visa att det är historiska filmer och filmer med existentiellt innehåll som gäller i år.