Barbro Fri-Kamara och Sorei Obai Kamara vill bygga ett skol- och kvinnocenter i Sierra Leone. Foto: Johanna Lemström

Sierra Leones flickor behöver din insats

I Finland är det självklart att varje barn får gå i skola. I Sierra Leone är situationen helt annorlunda och i synnerhet flickor är i underläge där.

Ekenäsbon Barbro Fri-Kamara och hennes man Sorie Obai Kamara vill förändra flickornas situation i Sierra Leone. I Obais hemland kan nämligen ytterst få kvinnor läsa och skriva. Därför vill de bygga en flickskola i landet.

Skolans byggande och framtida verksamhet möjliggörs genom fadderverksamhet och olika understöd.
– Flickornas skolgång stöds via fadderverksamheten. För 35 euro om året får ditt fadderbarn gratis skolgång i vår skola, säger Barbro.

Utrikesministeriet stöder
Skolan kommer att starta som en temporär tältskola men meningen är att det ska byggas en riktig skolbyggnad som ska rymma ett skol- och kvinnocenter. Byggstart ska det bli inom kort.

Den 26 januari åker Barbro och Obai tillsammans med Ritva Lönngren och Anne-Britt Sundqvist till Sierra Leone för att finslipa och planera verksamheten och byggandet av skolan. Planeringsresan stöds av Utrikesministeriet i Finland.

Prylar välkomnas
Då fyrväpplingen reser ner till Sierra Leone om några veckor hoppas de ha skol- och konstnärsmaterial samt diverse tekniska prylar med sig i bagaget. För i skolan ska flickorna både få undervisning och syssla med kreativt skapande. Gamla bärbara datorer, mobiltelefoner och batteridrivna transistorradioapparater är sådant som behövs på den tekniska sidan.

Har du en pryl som du vill bidra med kan Barbro kontaktas per e-post på adressen fri.barbro@gmail.com. Vill du bli fadder till en flicka eller veta mer om fadderverksamheten kan e-post riktas till ritva.lonngren@gmail.com.