Museivärde eller inte? Enligt museichef Dan Lindholm är man på grund av utrymmesbrist tvungen att gallra i vilka föremål man tar emot. Foto: Nina Ahtola

100 000 föremål söker boning

De regionala museernas samlingar lever trångt och viss mån även torftigt. Ett gemensamt föremålsarkiv skulle förbättra verksamhetsförutsättningarna på flera vis.

Med hjälp av bidrag från Museiverket har Hangö museum, Lojo museum, Fiskars museum, Vichtis museum, Högfors bruksmuseum Senkka samt Västra Nylands landskapsmuseum under hösten låtit göra en utredning över förutsättningarna för att tillsammans bilda ett föremålsarkiv. Enheten förväntas ge synergieffekter och på sikt spara pengar. 
– Våra resurser kommer knappast att öka inom den närmaste framtiden samtidigt som vår grunduppgift är att förvara museala föremål för kommande generationer, säger Dan Lindholm, chef för Västra Nylands landskapsmuseum.

Drygt 100 000 föremål
Tillsammans rår museerna över drygt 100 000 föremål och närmare 1 miljon fotografier. Det här i förvaringslokaliteter som ligger utspridda och är av varierande slag - både bättre och sämre.
– Enligt riskbedömningen som yrkeshögskolan Metropolia gjorde för ett par år sedan är ingen av de nuvarande lokalerna optimala för ändamålet, säger Dan Lindholm.

För många fönster
Som en del av utredningen har det gjortspotentiella arkivfastigheter i regionen inventerats.
För Raseborgs del listas Finnpile-fastigheten och kommunhuset i Pojo som dock bägge kräver åtgärder för att bli i arkivdugligt skick.
– Pojo kommunhus är byggt som kontorshus. Det har för många fönster och är också för litet. För att kunna användas som föremålsarkiv borde man stänga ut dagsljuset och bygga till, säger Dan Lindholm.
I Hangö finns inga färdiga fastigheter däremot ett antal tomter som kunde vara tänkbara för ett nybygge. Flest alternativ erbjuder Lojo.

Minst 7 000 kvadrat
Minimibehovet för det gemensamma föremålsarkivet har bedömts till 7 000 kvadratmeter. Förutom förvaring skulle arkivet också tillhandahålla utrymme för konservering - någonting som nu saknas i regionen. Delvis skulle man också hyra ut utrymme åt andra lokala museiaktörer.
– Oberoende av var det placeras ska föremålsarkivet också vara tillgängligt för allmänheten.