Trädgårdsmässa har det ordnats i flera år inom ramen för Billnäs sommar. Nästa sommar ordnas inga mässor. Foto: VN-arkiv/Johan Kvarnström

Muurainens mässor tar paus

Det blir inga mässor i Billnäs bruk arrangerade av Olli Muurainen och hans företag nästa år. I stället satsar han fullt ut på sin kärnverksamhet; evenemang för företag och sammanslutningar samt privata fester.

Olli Muurainens Billnäs bruk ordnar inga mässor under år 2013.
– Vi satsar under de kommande somrarna på vår kärnverksamhet, det vill säga evenemang för företag och sammanslutningar samt privata fester, säger Muurainen.
Han tror att det här draget också kommer innebära att det blir lugnare i bruket:
–  Att frångå de publika konsumtionsmässorna till förmån för slutna evenemang lugnar också trafiken till och från bruket.

Mässorna – däribland antikmarknad, hantverkarmässa och trädgårdsmässa – har lockat tusentals till bruket. Att Muurainen nu ger upp mässarrangemangen beror på att det finns annan efterfrågan för utrymmena under den tid mässorna ordnats.
– Mässorna har varit ett fint sätt att samla folk för att bekanta sig med bruket och servicen som erbjuds här.

Mer bäddplatser behövs
På höstens största företagsevenemang fanns 400 gäster. Här finns en nisch som Muurainen nu vill fylla. Med så många gäster behövs mer övernattningsmöjligheter. Ett första steg blir att i samband med vinterns renovering av Billnäs bruks hotell bygga flera rum.
– Hela hotellets översta våning kommer att genomgå en total förvandling. Då den är klar kommer den översta våningen att ha nio nya rum av högsta klass. Vi svarar helt enkelt på en efterfrågan. Då folk kommer till bruket vill de ha femstjärnig service.

Då renoveringen är slutförd kommer hotellet att ha 44 bäddplatser och fyra mötesrum, samt inrymma restaurang Brukspatron och en bastuavdelning.
Renoveringen utförs på entreprenad av Raseborgsföretaget Båt & bygg Ab, uppger Muurainen.