Sjöholms remont i Bromarv premieras.

Företagare premieras

Tenala-Bromarf företagare har valt Sjöholms remont till årets företagare. Utmärkelsen delades ut i går. I Hangö har företagarna utsett Hangö bil- och båthus ägare Jan-Roger Jansson till årets företagare.

– Visst känns det bra, jag blev överraskad, säger Mikael "Micke" Sjöholm i Pålarv, Bromarv.
Styrelsen för Tenala-Bromarf företagare valde efter grundligt övervägande Sjöholms remont, som har drivits av Mikael Sjöholm sedan år 1986, till årets företagare.
I motiveringarna för man fram pålitlighet som ett av företagets trumfkort.
– Sjöholms remont är känd för sin superbt goda kundbetjäning, och kunderna kan lita på att jobbet blir skött. Företaget gör inte stort väsen av sig men fixar allt, berättar föreningens ordförande Veera Holmström.
Hon säger att valet ingalunda var enkelt.
– I vår medlemskår finns så många duktiga företagare och alla har ett stort kunnande i sin egen bransch. För Bromarv-området är det en stor tillgång att ha en sådan entreprenör som Micke Sjöholm, vilket också sommargästerna uppskattar.

Allt som behövs på landet
Micke Sjöholm är utbildad bilmontör och jobbade i närmare tio år på Volkswagen i Ekenäs. Därefter jobbade han på Sjöholms Remont anställd av sin farbror, som han sedan köpte företaget av 1986.
Vad sysslar företaget med?
– Vi håller på med reparationer av bilar, traktorer, vvs och allt som behövs på landet. Vi är lite allt-i-allo, säger Micke Sjöholm.
Sjöholms Remont sysselsätter i dag förutom Micke också hans son, som började jobba där för drygt två år sedan. Före det jobbade Mickes pappa i företaget. Sonen är också bilmontör till utbildningen.
– Pojken sköter verkstaden och jag är ute på fältet.
Vad är det bästa med att vara företagare?
– Det att få vara för sig själv och bestämma.
Förr kunde det bli jobb alla dagar men nu säger Micke Sjöholm att han jobbar en normal arbetsvecka.
– Jag har varit med i företaget sen jag var liten så jag visste var det var fråga om.
Årets företagare i Tenala-Bromarv fick sin utmärkelse vid företagarföreningens årsmöte och julfest den 5 december.

Janca fortsätter jobba
Årets företagare i Hangö är en riktig arbetsmyra. Varken eldsvåda eller långa arbetsdagar stoppar honom. – Jag kastar inte in handduken, säger Jan-Roger "Janca" Jansson på Hangö bil- och båthus.
Juli 2010 drog ett åskväder över Hangöudd och lämnade efter sig Hangö bil- och båthus i lågor. Ägaren, Jan-Roger Jansson, fick den kvällen ett abrupt slut på sin 64-års födelsedagsfest.
– Mången företagare skulle ha gett upp efter branden, men du är seg, säger Timo Kojo.
Han står i Janssons nybyggda hall, där styrelsen för Hangö företagare samlats för att uppvakta Årets företagare.
Blombuketten går till Jan-Roger Jansson, äran till hela familjen. Både hustrun Ritva och sonen Jan-Niclas jobbar i företaget, som bland annat säljer och servar båtar och motorer.

Ingen fick sparken
Ritva säger att de många gånger frågat sig varför blixten skulle slå ner just i deras hall.
– Får vi sparken nu? frågade pojkarna efter olyckan. Jag sa att nu först börjar arbetet, minns Janca Jansson.
Han tackar hela personalen för att återuppbyggnaden gick så bra. Utrymmena blev klara på mindre än ett år, och detta under en vinter som var smällkall.
Nio lastflak brandskadade varor fraktades bort, sammanlagt 6 000 grejer. Men Jansson saknar dem inte. Nu för tiden gäller små lager och smidig logistik.
– Beställer du något i dag är det här i morgon. Och i dagens värld kan man inte ha alla delar inne.