Mount Everest med Uffe Enberg, Kjell Lindroos, Tom Kraufvelin, Niklas Lindholm och Svante Savander spelar på Number One i Ekenäs den 7 december. Foto: Kristoffer Nöjd

Mount Everest levererar en gång om året

Det är en årlig tradition sedan 1984. Det skulle vara den sista gången 2004. Men publiken vill ha mer. Av vadå? Av Mount Everest så klart.

På 70-talet var Led Zeppelin, Deep Purple och Black Sabbath inget som spelades live i Västnyland. Det var mest dansmusik. Fjorton–femtonåringarna i Mount Everest utgjorde ett undantag.
– Man skulle vara lite försiktig när man spelade rock. Vi fick se upp för tangobrottarna, säger Uffe Enberg
Men Enberg och de tre övriga medlemmarna, Kjell Lindroos, Svante Savander och Tom Kraufvelin körde sitt eget race, om än med covers, och hittade sin egen publik och sina egna ställen att spela på. Den publik man raggade upp under andra halvan av 70-talet skulle visa sig vara bandet trogen ända in i dessa dagar.
Efter den första återföreningsspelningen 1984 har det funnits en ständig efterfrågan på de gamla godingarna av Status Quo, Steppenwolf, Beatles, Rolling Stones, Thin Lizzy och ZZ-Top.
– Annars skulle vi inte göra det här, säger Savander.
År 2004 när det hade gått 20 år sedan den första Mount Everest Revival sade bandet att det var slut. Men det ville inte fansen. Så det rullade på. Nu hör det till att Mount Everest ska spela det första veckoslutet i december årligen.

Måste bli av
Även om man helst kör med raka rör och utan större överraskningar bjuder årets spelning på en påtvingad nyhet. Man har kallat in Niklas Lindholm som ska ersätta skadade Kjell Lindroos på trummor.
– Vi höll ett krismöte efter att jag skadade mig. Jag ville inte inhibera årets spelning eftersom vi var tvungna att skippa den i fjol, säger Lindroos. 
Han kommer ändå att vara med på ett hörn.
– Det är som i fotboll. Man sitter med på bänken fast man är skadad. Man är en fullvärdig medlem ändå, säger Savander.