Tillverkningsprocessen består av att väva ihop trådar till det underlag som används för den färdiga slipprodukten. FOTO: NINA AHTOLA

KWH Mirka har stor potential i Karis

Slipproduktstillverkaren KWH Mirka i Karis utgör en märkbar ljusglimt i årets dystra västnyländska näringsliv. Fabriken befinner sig i en omfattande investeringsprocess och ställer sig i bräschen för ny teknik i branschen.

Trots att industrin i västra Nyland har ett tungt år bakom sig har regionen ett antal industrier som trotsar konjunkturen. KWH Mirkas fabrik i Karis är en av dem.
Fabriken i Karis är en av företagets tre fabriker i Finland och anställer 45 personer. Totalt sysselsätter företaget runt 500 personer i Finland. Nittiofem procent av de färdiga slipprodukterna exporteras, till över åttio länder.
Fördubblad tillverkning
I Karis tillverkas halvfabrikat för fabriken i Jeppo i Österbotten. Sedan 2010 har produktionsmängden fördubblats från två till fyra miljoner meter halvfabrikat. Fabriken i Karis tillverkar underlaget för slipytan och levererar produkten på rulle.
Fabrikschefen Tea Tukia-Kangas ser KWH-koncernen som en räddare för Karisfabriken. Fabriken köptes av textiltillverkaren Tricol år 2006 och har sedan dess varit en viktig del av Mirkas verksamhet.
– Framtiden ser synnerligen positiv ut. Mirka satsar verkligen på fabriken i Karis, säger hon.
Företaget har sedan 2011 investerat miljontals euro i maskiner och en förnyad produktionslinje i Karis.
Nyanställningar på sikt
De senaste åren har fabriken nyanställt elva personer. I framtiden finns det möjlighet till flera nyanställningar, bland annat i och med en övergång till treskiftesarbete.
Dessutom har fabriken planer på att utöka sin verksamhet på en intilliggande tomt. Tomten köptes av kommunen under året.
– För tillfället prioriterar Mirka andra investeringar men en utvidgning är planerad, säger Tukia-Kangas.