Tekniska verket i Ekenäs inledde kampen mot snön efter midnatt mellan torsdag och fredag. FOTO: Christoffer Holm

Den utlovade snöyran anlände

Trots ett ihållande snöfall och sikt på endast ett tiotal meter var Ekenäs förberett på snökaoset. Kommunen inledde snöarbetet med maximal arbetsstyrka efter midnatt mellan torsdag och fredag och har några hektiska dygn framför sig.

Snövarningarna för fredagen var helt korrekta och västra Nyland har fått kämpa mot så gott som konstant snöfall. Men både tekniska verket och invånarna var förberedda. Trots det kan Ekenäs och hela västra Nyland förvänta sig ett smärre kaos de närmaste dagarna.

Ekenäs ansvariga gatuchef Joakim Mäkelä kunde på fredagen intyga att kommunen gör allt vad den kan för att ploga gatorna och på sikt få bort snömassorna. Externa entreprenörer bidrar med största delen av maskinerna.

– Vi arbetar med maximal styrka. Vid middagstid på torsdag höjde vi beredskapen och arbetar nu med cirka 40 enheter i och runt Ekenäs.

Men något snökaos anser Mäkelä inte att det är frågan om.

– Det är ett ordentligt snöväder, inget oväder. Sådant här får man förvänta sig några gånger per vinter, menar han.

På Trollbergsvägen står Olof Forsström och skottar ingången till höghuset han bor i. Han jobbar som gårdskarl i husbolaget och har två höghusgårdar att ta hand om.

– Som pensionär har jag hela dagen på mig. Men tidigare på fredag morgon måste jag hjälpa en bilist som fastnat i snön på innergården, säger han.

Snön inget hinder

På Kungsgatan är det självklara diskussionsämnet snö. Många klagar över vädret och hur snöfallet bara verkar hålla i sig men kommer också ihåg tuffa vintrar på sjuttiotalet.

Samtidigt menar vissa att vi har blivit vana med snöfattiga vintrar. Därför har de senaste varit så svåra.

En som inte låter snöfallet hindra vardagen är brevbäraren Göran Sundström. Han inledde sin runda klockan sex på fredag morgon men har inte haft några större bekymmer med snöyran.

– Med bra kläder är det inga problem. Cykeln fungerar inte helt som den ska men annars har allt gått ganska bra, säger han.