Desiré Zweygberg och Ronny Avellan säljer havrekärvar.

Välbesökt julstart i kyrkbyn

Det är inte alla dagar man ser att vägarna i Pojo kyrkby kantas av bilar och flanerande människor. Men det är inte heller varje dag man hälsar jultiden välkommen.

Vid West Chark är det rusning till köttdisken och till ståndet där man får prova på julskinka och lådor. Utanför står Desiré Zweygberg och Ronny Avellan och säljer potatis och havrekärvar. I mitten av augusti kunde man i VN läsa om när Avellan snesade havrekärvarna på sin åker. Nu gissar han att han har drygt 3 000 kärvar i lager. Några hundra har redan hunnit gå åt fastän Pojo är den första julmarknaden där han säljer dem. Men så finns kärvarna att köpa i vissa mataffärer runt om i Västnyland också.
Nästa stopp är julmarknaderna i Ingå, Billnäs, Fiskars, Ekenäs och Lojo.
– Det är fullt upp nu. Men så ska det vara, säger Avellan.
Under julmarknaden i Pojo har också potatisen haft bra åtgång.
– Folk har insett att potatisen börjar vara guld värd på grund av det dåliga skördeåret, säger Zweygberg som tycker att det har varit bra med folk i rörelse.
– Det behövs jippon i de små byarna också, säger hon.
– Det har inte varit så här mycket folk förut. Det är roligt att se, säger Avellan 
Han skulle gärna se att det var lite snö på marken men milt väder och solsken är bättre än regn eller sträng kyla.
Jul i huset
Uppe på Stämbacken tilltar julstämningen. Där har bland andra Folkhälsan, Marthorna, Stöd för de äldre i Karis och Pojo, Röda korsets lokalavdelning och några hantverkare ställt sina alster till påseende och försäljning.
– Julgröten har haft bra åtgång och alla har sagt att den är god, säger Gun Khattab som står vid ungmarthornas bord med föreningens egen kokbok i handen.
– Enkla och bra recept, säger hon.
Ett julklappstips kanske?