Jonas Nyström, Zarah Berg, Sofie Lindholm och rektor Martin Kevin har tyckt om jullunchen i Höjdens skola. Foto: Johanna Lemström

Raseborg sparar in på julmaten i skolorna

I stället för en jullunch med skinka, lådor, fisk och annat smått och gott får eleverna i Raseborgs skolor i år risgrynsgröt med fruktsoppa och en skinksmörgås.

Genom att spara bort skinka, lådor, rosoll, fisk och andra juldelikatesser och i stället servera risgrynsgröt, fruktsoppa och skinksmörgås räknar stadens kosthållsenhet med en betydlig inbesparing. Utöver att gröt blir billigare så slipper man en hel del spill.
Kosthållschefen Tove Damén-Wikholm konstaterar att risgrynsgröt ju faktiskt också hör till julbordet, så man kan inte ens säga att eleverna blir av med den traditionella julmaten, tycker hon.
– Jullunchen har sett olika ut från skola till skola och i alla daghem har vi inte ens serverat skinka och lådor till jul tidigare heller.

"Hellre punktinsats"
Alternativet hade varit att servera ytterligare en lätt lunch i veckan hela höstterminen. Redan nu serveras soppa eller gröt en gång i veckan.
– Vi har varit väldigt belåtna med den julmat som serverats i vår skola, men hellre ser jag nog en punktinsats en dag än att man sparar in på en lunch i veckan, säger rektor Martin Kevin i Höjdens skola i Tenala.
Eleverna Zarah Berg och Sofie Lindholm i åttan samt Jonas Nyström i sjuan håller med – men hade ändå gärna haft julmaten kvar. De förstår argumenten men tycker det är tråkigt.
– Men nog är det bättre att man sparar bort en speciallunch en gång än att inbesparingarna skulle synas varje vecka, säger de.