Medelåldern kunde ha varit lägre med tanke på det framtida firandet av svenska dagen. Men det fanns några firare som representerade det yngre gardet: Olivia och Alarik Elfving var två av dem. Foto: Kristoffer Nöjd

Björn Månsson talade för modell Porkala

När Björn Månsson festtalade på svenska dagen i Ingå satte han åtminstone till en början tyngdpunkten på identitet i stället för politik. – Vårt moderland är vårt fädernesland Finland, sade han.

– Sverige är inte finlandssvenskarnas moderland, underströk Svenska riksdagsgruppens generalsekreterare Björn Månsson i sitt festtal.
De röster som i den ibland hatiska populärdebatten önskar att finlandssvenskarna skulle återvända till Sverige har ingen aning om historien.
– Finsk- och svenskspråkiga har genom seklerna tillsammans bott i Finland, och vem som härstammar varifrån utanför landets gränser kan ofta inte längre ens spåras, sade Månsson.
Månsson sade att finlandssvenskarna i motsats till de flesta andra språkminoriteter i Europa inte uppfattar det grannland där deras språk talas som sitt moderland.
– Vårt moderland är vårt fädernesland Finland. Det hindrar förstås inte att närheten till Sverige är en fördel då det gäller att bevara och främja svenskans ställning i Finland, sade Månsson och hänvisade särskilt till kulturutbudet.