Ordförande för SFP:s lokalavdelning i Lojo, Rolf Grandell, säger att samarbetet med Sannfinländarna, Centern och Vänsterförbundet är av teknisk karaktär. Foto: VN-arkiv/Annika Wasström

SFP i Lojo samarbetar med Sannfinländarna

Svenska folkpartiet i Lojo samarbetar med Sannfinländarna, Centern och Vänsterförbundet. Det framgick i går då partierna möttes för att förhandla om fördelningen av förtroendeuppdragen.

Tillsammans med Vänsterförbundet och Centern har SFP och Sannfinländarna 19 av 51 mandat i stadsfullmäktige. Det enskilt största partiet är SDP med 12 mandat. SFP:s enda representant i fullmäktige är Monica Grönmark.

Hur resonerade ni då ni beslöt er för ett samarbete med Sannfinländarna, ordförande för SFP:s lokalavdelning i Lojo, Rolf Grandell? 
– Det utgick från att vi låg ganska illa till efter kommunalvalet. Den här samarbetskonstellationen var den som gav oss det bästa resultatet. Det är helt och hållet ett tekniskt valförbund, svarar han.

Skolor och grundtrygghet
Grandell påpekar att SFP i fullmäktige kommer att fortsätta arbeta på samma linje som tidigare. Det man eftersträvar med samarbetet med de tre andra partierna är att få platser i nämnder och arbetsgrupper där lokalavdelningen kan bevaka svenska frågor. Han säger att samarbetet kommer att ge SFP i Lojo tre till fyra platser i olika nämnder.

– Skolfrågor är otroligt viktiga för oss. Där vill vi vara med och säga vår åsikt. Grundtrygghetsnämnden är också en viktig del av kakan.