Kyrkoherde Markus Weckström ser möjligheter med en eventuell församlingsfusion.

Vidsynt församling i Snappertuna

Kyrkorådet i Snappertuna församling har inte tagit något beslut i fråga om församlingsfusioner men förespråkar preliminärt en finsk och en svensk församling i Raseborg.

– Ska man slå samman Ekenäsförsamlingarna till en tvåspråkig församling kan de finskspråkiga känna sig undertryckta. Som finlandssvenskar borde vi inse att de finskspråkiga inte vill vara en liten del av något stort, sade rådets ordförande Torolf Grünn på torsdagen då församlingarnas framtid i Raseborg diskuterades på församlingsaftonen i prästgården i Snappertuna .
En svenskspråkig församling som sträcker sig över de gamla kommungränserna skulle också skapa geografisk samhörighet.
– Ska det gå att samsas inom staden ska det gå att samsas inom församlingen också, säger Grünn.
Församlingens kyrkoherde Markus Weckström påpekade att gemenskapen inte försvinner fastän strukturerna förändras. Det är främst administrationen som påverkas. 
– Jag ser en sammanslagning som en möjlighet att jobba i en liten församling och samtidigt satsa mindre på det administrativa och mer på det praktiska församlingsarbetet. En fråga för framtiden är hur vi kan påverka i Snappertuna om vi inte har ett eget råd. En annan fråga är hur vi värnar om den verksamhet vi har här i dag. Men även om vi inte har ett eget råd finns det utrymme för engagemang.