Det blir ett spännande val i Ingå.

De andra partierna fattar inte SFP:s poäng

– Fördelningen av förtroendeposterna var på inget sätt demokratisk förra gången. SFP var störst men blev helt utan ordförandeskap. De andra partierna påpekade då att SFP inte alltid behandlat dem rättvist. Det visar att en sådan här modell skulle behövas.

Det säger Kaj Karlstedt, ordförande för SFP:s lokalavdelning i Ingå. Lokalavdelningen föreslår att man poängsätter kommunens förtroendeposter inför valet.
– Dels ska poängsättningen på ett demokratiskt vis se till att de partier som väljs in i fullmäktige får sina uppgifter fördelade på matematisk grund – dels ska det underlätta förhandlingarna efter valet.
Tanken är att poängsätta de olika platserna i fullmäktiges presidium, kommunstyrelsen, nämnderna och den enda direktionen. Tillsammans skulle posterna i de här förtroendeorganen utgöra litet över 400 poäng som partierna sedan delar på beroende på valresultatet.
Exempel: Ett parti får fem av fullmäktiges 27 platser vilket innebär 18,5 procent. Med 18,5 procent får man drygt 70 poäng av de ovan nämnda drygt 400 poängen. Sina 70 poäng kan partiet sedan använda som det vill. Till exempel skulle en ordförandepost i en nämnd "kosta" 10 poäng och en vanlig plats som nämnmedlem 5 poäng.
– Det skulle naturligtvis bli en del diskussioner ändå eftersom flera partier kan vara intresserade av samma poster, säger Karlstedt.
Fruktar ni en ny Grupp 16?
– Oviljan att diskutera vårt förslag kan bero på att man inte hunnit sätta sig in i det eller att man inte förstår sig på det. Den andra möjligheten är att man tänker sig ett valförbund igen. Det skulle inte vara så lyckat. I så fall borde väljarna få upplysning om i vems ficka deras röst sist och slutligen hamnar.

Inget tal om förbund
Samlingspartiets fullmäktigeledamot Don Rödlin säger att partiet är enigt om att inte gå med på ett poängsystem. Man anser att det inte ger mer rättvisa än det nuvarande systemet.
Rödlin ser poängsättningsförslaget mest som ett hinder för valförbund.
– Om tanken är att det ska förhindra valförbund tror jag det är svårt att få de mindre partierna med på det. Man motiverar det med att alla partier får representation. Men det får de med det traditionella systemet också beroende på valresultatet.
Har det diskuterats en ny Grupp 16?
– Nej. Alla har sagt att vi tar valet först. Sedan ser vi vad läget är.  
Inte heller i det socialdemokratiska lägret tänder man på SFP:s idé.
– Jag tycker det kunde vänta tills efter valet i så fall. Det har gått att förhandla sig fram till förtroendeposterna förut också även om kampen om vissa av dem har varit hård i ibland, säger fullmäktigeledamot Britta Lindblom.
Har det pratats om valförbund?
– Nej. Också det beror på hur det går i valet och i förhandlingarna som följer därpå.