SFP i Ekenäs "tar ansvar för Ekenäs". I Karis erbjuder lokalavdelningen via en annons i EU "närproducerad lokalpolitik", medan SFP i Tenala är "redo att jobba för hela Raseborg". Foto: Nina Ahtola

Lokalavdelningar drar åt olika håll

SFP i Ekenäs "tar ansvar för Ekenäs", medan SFP i Tenala är "redo att jobba för hela Raseborg". I Karis erbjuder lokalavdelningen "närproducerad lokalpolitik".

"Rösta för respekt, vi tar ansvar för Ekenäs" lyder rubriken på helsidesannonsen på första sidan i torsdagens VN. Bakom annonsen står SFP:s lokalavdelning i Ekenäs.
– Kanske inte en optimal formulering, säger Werner Orre, ordförande för SFP Raseborg om rubriken i annonsen.
I samma tidning har den lilla lokalavdelningen i Tenala en annons på sidan 9 där partiets fem kandidater på orten meddelar att "bondförnuft behövs också i stan" samt att man är "redo att jobba för hela Raseborg." Rubriken på Tenalakandidaternas annons är "Respekt för glesbygden i Raseborg".
I torsdagens Etelä Uusimaa annonserar å sin sida SFP i Karis med rubriken "Närproducerad lokalpolitik från Karis".
– Karisavdelningens formulering ligger kanske mer i tiden, säger Orre då han jämför med Ekenäsavdelningens formulering.

Vem ska man rösta på om man vill rösta på någon som arbetar för hela Raseborg?
– Alla SFP:s kandidater vill nog jobba för hela Raseborg och det gör lokalavdelningen i Ekenäs också. Jag antar att man ville signalera att kandidaterna i annonsen hör till lokalavdelningen i Ekenäs, säger Orre.
Han är själv medlem i just Ekenäsavdelningen och sitter i dess styrelse – utöver ordförandeskapet för kommunorganisationen – men hänvisar till avdelningens ordförande Linnéa Henriksson för mer detaljerade svar på frågor kring annonsen.

Hur har ni tänkt, Linnéa Henriksson?
– Annonsen kom till efter en diskussion om periferi och centrum. Varför är det helt ok att försvara periferin, men inte att säga att man lyssnar på dem som bor i centrum? Och till Ekenäs hör även Skåldö, som ju inte heller är centrum. Jag uppfattar inte att formuleringen "vi tar ansvar för Ekenäs" skulle betyda att vi inte tar ansvar för hela Raseborg. Man behöver inte läsa in mer än det som står där. Men jag är ursprungligen varken Ekenäs- eller Raseborgsbo, så det kan hända att jag har sämre fingertoppskänsla än andra. Och vi var medvetna om att en del kan ta illa upp, svarar hon.
Och det har många gjort:
– Du har ingen aning om hur mycket diskussion rubriken i annonsen väckt denna morgon (torsdag). Den första som hörde av sig frågade om vi vill starta ett inbördeskrig.

Det vill man inte, säger hon.