Det är inte bara klädseln som förenar Björn Heir och Janne Laakkonen.

Hälsovården delar åsikterna

Det är en utmaning att hitta stora åsiktsskillnader när SFP:s Björn Heir och Samilngspartiets Janne Laakkonen debatterar. När åsikterna går isär som mest handlar det om huruvida Lojo ska ha en stor eller flera små hälsostationer.

Trots att Heir och Laakkonen är rätt lika till sin politiska ideologi är det inget fel på intensiteten i diskussionen. Heir tänder till redan på det första samtalsämnet – Lojos storlek.
– Vi kan inte veta när en kommun är lagom stor förrän vi vet hur den nya kommunallagen skrivs. Där måste kommunfältet vara med och påverka. Kommunerna som vi uppfattar dem har kommit till slutet av sin livscykel. Kommunstrukturreformen förändrar kommunernas roll. Det som pågår nu är ingen liten uppdatering av den förra reformen. Jag är besviken på folks förmåga att inse det.
Laakkonen är besviken över att hans gamla hemkommun Sjundeå inte gick samman med Lojo.
– Vi hade redan beslutat om en kommunfusion. Jag förstår att det kan vara svårt för kommuninvånarna att acceptera nya kommungränser. Men man kan fråga sig om gränserna verkligen betyder något längre. Kommunens uppgift är att producera så bra service som möjligt. Viktigast är att det finns skolor, hälsovårdscentraler och sjukhus.

Gemensam förvaltning?
Sjukhus, ja. Finns det existensförutsättningar för både Västra Nylands och Lojo sjukhus?
– Det är helt klart att man kan fara utanför den egna kommunen om man är i behov av viss specialiserad sjukvård, en ögonoperation till exempel. Men ju vanligare vårdens karaktär är desto större är behovet av att det ska göras lokalt. Jag är i princip emot att man ska åka från Västnyland till Helsingfors för att få vård. Det är att överföra resurser från den egna kommunen till någon annan. Om det är operativt och driftsmässigt vettigt att ha sjukhuset i Ekenäs kvar så ska det finnas där för att bidra till mångfalden i Raseborg, säger Heir.
Laakkonen tror att man kunde sköta sjukhusen effektivare än i dag. 
– Vi har redan nu ett omfattande samarbete mellan VNS och Lojo sjukhus. Båda ska finnas kvar fysiskt men man kan fråga sig om vi behöver två olika förvaltningar.
– Ju närmare tjänsterna man är desto mer använder man dem. Om man har längre väg till primärvården syns det i ökade kostnader för specialsjukvården därför att man inte ha fått rätt vård i tid. Därför måste vi ha ett brett nät av hälsovårdsstationer, konstaterar Laakkonen.

Oense om hälsostationer
Heir och Laakkonen är av olika åsikt när det gäller hälsostationsnätet i Lojo.
– Vi måste se på kostnaderna. Förr var hälsostationerna små, primitiva och billiga i drift. Men det är andra krav i dag. De största argumenten mot färre hälsostationer är känslomässiga, säger Heir.
– Så länge vi inte har en fungerande kollektivtrafik måste vi ha kvar hälsostationerna. 
Heir tror att det är svårt att rekrytera bra läkare till små enheter.
– Läkare vill inte jobba på ställen där de ensamma har hela ansvaret. De vill ha kolleger att konsultera. I Lojo har kvaliteten lidit på grund av decentraliseringsprocessen.