Foto: Kristoffer Nöjd

Skojare försökte lura företagare i Horsbäck

Företagaren Klaus Sundblom uppmanades säga upp ett reklamavtal som han aldrig hade ingått. Det skulle ha kostat honom 380 euro.

För ett tag sedan fick företagaren Klaus Sundblom på Hydroforest i Horsbäck ett mystiskt samtal. En man som talade rikssvenska ringde från ett svenskt telefonnummer. Han hänvisade till ett samtal som aldrig hade förts och som skulle ha gått ut på att Sundblom ville skära ner på marknadsföringen. Sundblom, som bara annonserar lokalt, var förbryllad.
– Jag kan ju inte säga upp något avtal som jag aldrig haft så jag frågade var dessa annonser fanns. Men det kunde han inte säga.
Personen ringde fyra gånger inom en halvtimme.
– Det verkade vara bråttom, säger Sundblom.
Personen lovade till slut skicka ett fax som Sundblom skulle skriva under och på det sättet säga upp annonseringen. Men genom att skriva under pappret skulle Sundlom samtidigt ha förbundit sig att betala för åtta annonser till ett pris av 380 euro.
– Det är mycket pengar. Så jag blev argare ju mer vi talade. Till slut hotade jag med polisen och då lade han på luren.

Svartlistat
På faxet som Klaus Sundblom mottog och förväntades skriva under syns namnet på ett företag, Nordic Exports. Googlar man Nordic Exports ser man att företaget figurerat på intresseorganisationen Svensk Handels varningslista. Varningslistan varnar bland annat för bluffakturor, för företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden och utskick som kan uppfattas som vilseledande.
Enligt Muskrat, en oberoende informations- och rådgivningstjänst för finländska företag, är det här ett typiskt fall av vilseledande telefonförsäljning där i första hand företag i Sverige skickar blanketter per fax som mer eller mindre uppenbart är beställningsbekräftelser. Förutom att skicka ett fax ringer företaget upp den berörda parten för att få denne att skriva under – ibland med aggressiv tongång. Ofta hävdar man som i Sundbloms fall att det finns ett reklamavtal som ska sägas upp.
Sundblom har inte varit med om motsvarande vilseledande påtryckningar tidigare. Men i polisens datasystem finner kommissarie Mats Lagerstam två träffar på Nordic Exports. Det ena fallet från 2010 är så gott som identiskt med Sundbloms men skedde inte i Ekenäs.
– Det är bra att anmäla sådana här fall till polisen, säger Lagerstam.