Carl-Johan Sandström. Foto: VN-arkiv.

Projekt kopplar ihop företag och arbetslösa

Sex västnyländska kommuner deltar i ett rekryteringsprojekt som ska koppla ihop arbetssökande med företag som anställer folk.

För att råda bot på den ökande arbetslösheten i regionen samarbetar sex västnyländska kommuner nu kring ett tvåårigt rekryteringsprojekt. Hangö, Ingå, Karislojo, Lojo, Nummi-Pusula och Sjundeå deltar i projektet.
Tanken är att man ska koppla ihop dem som behöver arbete med de företag som rekryterar. Genom till exempel arbetslivsträning, arbetspraktik och stödsysselsättning ska projektet fungera som en brobyggare mellan arbetslösa och arbetslivet.
– Ansvaret för bekämpningen av långtidsarbetslöshet och stödåtgärderna överförs allt mer på kommunerna. Med projektet Go!-rekryteringstjänster söker vi förutom arbeten och dess utförare även ett koncept för att hantera långtidsarbetslösheten i samarbete med kommunerna och företagen, säger Novagos vd Carl-Johan Sandström om bakgrunden till projektet.

Jobb i små och medelstora företag
Målet är att hitta jobb i privatföretag samt att motivera och uppmuntra företagarna att sysselsätta långtidsarbetslösa. De små och medelstora företagens betydelse som sysselsättare ökar hela tiden, den största delen av arbetstillfällena skapas i företag med under 50 medarbetare.
Kommunerna står för 30 procent av kostnaderna, Europeiska socialfonden betalar resten. Projektet förverkligas av Novago företagsutveckling.
Projektet pågår till den 30 juni 2014.