Jesús Cervera, Kjell Svenskberg och Juan Reig framför Juans ögonsten, en italiensk Moto Guzzi. FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM

Juan och Jesús på snabbvisit

Valenciaborna Juan Reig och Jesús Cervera fyllde fyrtio tidigare i år. För att fira sina jämna år beslöt sig vännerna för att åka på en längre motorcykelresa. I går puttrade de in i Ekenäs för en snabbvisit hos vännen Kjell Svenskberg. I morgon vänder de hemåt mot Spanien.

– Juan och jag lärde känna varandra under ett Erasmusutbyte i Danmark 1998. Han gjorde sitt slutarbete där och då det var dags för mig att göra slutarbete valde jag att göra det i Valencia, beskriver Kjell Svenskberg hur deras vänskap fick sin början.
Juan Reig och Jesús Cervera lärde å sin sida känna varandra för tre år sedan via ett mc-forum på nätet. Det dröjde inte länge förrän de beslöt sig för att åka iväg på en gemensam resa med sina motorcyklar.
– Vår första resa gick till Alperna och i fjol åkte vi genom Slovenien, Bosnien, Kroatien och Montenegro, säger Juan.
Men Europa började kännas vanligt och tråkigt. De vill göra en litet mer utmanande resa. Så inför detta års resa som samtidigt skulle bli en födelsedagsresa eftersom bägge fyllt fyrtio i år var det dags att åka litet längre och till litet mer utmanande trakter.

Ryssland väcker förundran
Starten skedde den 3 september i Valencia. Sedan dess har bland annat Ungern, Rumänien, Ukraina och Ryssland haft besök av de två spanjorerna. Och nu Ekenäs.
– Skillnaden mellan Finland och Ryssland är otroligt stor. Tiden verkar ha stannat för sextio sjuttio år sedan i Ryssland, åtminstone på landsbygden. Det är mycket primitivt på många håll. Och en märklig byggnadskultur. Höghus kan stå mitt i ingenting, säger Juan, som är byggnadsarkitekt, förundrat.
Just hus, byggnader, vägar intresserar dem. Och människorna de möter.
– Men inte museer, vi gillar inte museer så det är sällan vi besöker några. I S:t Petersburg besökte vi inte ens Eremitaget, säger Juan.

Bloggar varje dag
Juan Reig bloggar om sin och Jesús resa. Varje dag ägnar han bloggandet kring två timmar då de senaste intrycken i både ord och bild tankas in på bloggen. 
– Jag följer med dem via bloggen varje dag och låter google translate översätta åt mig, berättar Kjell.

Här kan man följa med spanjorernas resa: promesasdeleste.jux.com