Anders Walls tycker att Hakkarainens resonemang haltar. VN-ARKIV

"Hakkarainen svarar på mer än vi bad om"

Jyrki Hakkarainen redogör i en skrivelse till stadsstyrelsen för vad han åstadkommit som utvecklingsdirektör i Raseborg. Enligt styrelsens vice ordförande Anders Walls har Hakkarainen sannolikt både undvikit att utnyttja och överskridit sina befogenheter som ledande tjänsteman.

När Raseborgs utvecklingsdirektör Jyrki Hakkarainen förra veckan igen riktade skarp kritik mot stadens högsta ledning var stadsstyrelsen snabb med att vända på steken. I stället för att ta reda på om Hakkarainens kritik är berättigad beslöt styrelsen att Hakkarainen inom september måste redogöra för vilka åtgärder han som utvecklingsdirektör har vidtagit med anledning av sektionens och styrelsens beslut samt vilka resultat han har åstadkommit.
Åtminstone en del av stadsstyrelsens medlemmar har tagit del av Hakkarainens genmäle. Men till exempel Camilla Grundström (SDP) har inte gjort det och vill inte kommentera ärendet förrän tidsfristen gått ut. 
Stadsstyrelsens första vice ordförande Anders Walls (SFP), säger att han hastigt ögnat igenom det.
– Styrelsen ville i första hand ha en redogörelse över Hakkarainens eget arbete. Men hans svar består av en massa saker utöver det, säger Walls.
I sin redogörelse bifogar Hakkarainen två utkast – ett till en turismstrategi för staden och ett till ett näringslivspolitiskt åtgärdsprogram (se VN 26.9) som enligt upphovsmannen aldrig behandlats i något politiskt organ. Anders Walls säger att han endast hunnit bekanta sig med Hakkarainens utkast till turismstrategi.
– Om jag har förstått det rätt har utkastet varit till koncernsektionen en gång och som det ofta sker har den skickats tillbaks till utvecklingsdirektören med lite vägkost för ny beredning. På den vägen har den blivit.
Håller utkastet till turismstrategi måttet?
– Det är en modell man kan använda sig av. Den innehåller många viktiga element. Men jag är ingen expert på turism, säger Walls.
Motioner måste vidare
Jyrki Hakkarainen skriver att han trots påtryckningar aldrig fått en beskrivning av vilka arbetsuppgifter han specifikt förväntas utföra. Han säger också att mycket av det han gjort inte förts vidare från stadsdirektörens och andra tjänstemäns bord.
– Det tycker jag är lite överraskande. Det kan stämma att vissa ärenden fastnat på någons bord. Men stadsstyrelsen har också gett direkta uppgifter till utvecklingsdirektören, till exempel att bereda motioner. Sådant kan ingen annan tjänsteman ta ifrån honom, säger Walls.
Hakkarainen konstaterar i sin redogörelse över sina göromål att vissa motioner är slutbehandlade. Det anser Walls att en tjänstman saknar befogenheter till.
– Motioner hör till fullmäktigeledamöternas viktigaste verktyg och det är fullmäktige som beslutar när en motion är slutbehandlad – inte tjänstemannen, påpekar Walls.
Föredragningslistan för stadsstyrelsens möte den 1 oktober har inte i skrivande stund skickats ut. Men Hakkarainens redogörelse kommer antagligen att behandlas då.
Är det möjligt att man efter det undersöker om Hakkarainens beskyllningar är befogade?
– Som jag ser det finns det flera aspekter av frågan – dels beskyllningarna mot stadsdirektören om mobbning, dels stadsstyrelsens förväntningar på utvecklingsdirektörens arbete. Det är ganska skilda bitar i och med att Hakkarainen som direktör på hög nivå torde ha rätt stora befogenheter att styra sin avdelning ganska suveränt.
Enligt Hakkarainen svarar stadsdirektör Mårten Johansson sällan på Hakkarainens e-post. Pratat med varandra ska man inte ha gjort på fyra år. Johansson är på semester vid Medelhavet och vill inte ge några kommentarer eftersom han inte haft möjlighet att följa med turerna i frågan på distans.