Foto: VN-arkiv

Ekåsens verksamhet krymper

VNS-nämnden diskuterade och godkände i dag förslag om att bland annat slå ihop Ekåsens barn- och ungdomspsykiatriska enheter, samt sjukhusets två vuxenpsykiatriska avdelningar.

Den förändringen är nu ett steg närmare verklighet även om budgeten inte ännu är slutgiltigt spikad. Nämndens beslut var i enlighet med beredningens förslag som omfattar en redogörelse över sparåtgärder som ändå inte räcker för att få budgeten helt i balans.
Även om man nu alltså tänker gå in för sammanslagna enheter, färre hyrläkare och eventuellt också flera verksamheter (som städning och skötsel av sterilcentralen) i egen regi så kvarstår ett underskott på 1,4 miljoner euro.
Under mötet berättade förvaltningsdirektör Gabriela Erroll att det för tillfället är öppet huruvida VNS kommer att ta över lokalvårdsverksamheten eller inte. Däremot är det redan klart att tio avdelningssekreterare vid årsskiftet skall överföras till affärsverket HUS Servis som i sin tur ansvarar för patientjournalernas digitala textbehandling.