Anita Westerholm, Selma Moring och Nicole Kinnunen vill tro att det är möjligt att laga god mat billigt. Foto. Karin Sandell

Hungriga igen efter lunch

De studerande i Ekenäs gymnasium känner sig inte mätta efter skollunchen. Missnöjet bland dem som äter på Smakis är stort.

– Man ska kunna förvänta sig god skolmat, säger Anita Westerholm.
De studerande i Ekenäs gymnasium är allt annat än nöjda med den skolmat som serveras på Smakis.
– Det är stor skillnad mellan den mat vi fick i högstadiet och den som serveras här, säger Selma Moring.
– Där fick vi så bra mat. Maten här är ätbar, men den får vara mer än bara ätbar, säger Nicole Kinnunen.
De går på tvåan i Ekenäs gymnasium och har varit med i en speciell matgrupp som i fjol samlade in de studerandes åsikter och önskemål om maten. Köket hörsammade önskemålet om mörkt bröd som nu serveras vid lunchen.

Önskar husmanskost
Dagligen finns det tre fyra alternativ att välja på till lunch. För mycket menar lunchgästerna.
– Vi vill att de satsar på en maträtt med vanlig husmanskost, nu finns det så många alternativ, Nicole Kinnunen.
– Maten känns absolut inte näringsrik, man är hungrig om en timme igen, säger Selma Moring.
För att dämpa hungern under en lång skoldag söker många sig till elevkårens kafé för att köpa godis.
Samtidigt konstaterar de att det finns många fördomar om skolmaten bland studerandena och påpekar att det sist och slutligen ändå finns något man kan äta varje dag.
Gänget föreslår att skolköken i Raseborg skulle samarbeta mera, utan att flytta in under samma tak – för något centralkök vill de inte höra talas om.
– Kökspersonalen i Ekenäs högstadium kunde berätta vad de gör som är så bra och tipsa de andra, säger Anita Westerholm.
– Det är möjligt att laga god mat billigt, säger Nicole Kinnunen.