Hästen Felix drar sakta förbi de många torghandlarna.

Potatisdagarna lockade många till Ingå

Många var de som tog sig till Potatisdagarna och skördemarknaden i Ingå på lördagen. Kanske de kolhydratfattiga dieterna faktiskt är en utdöende trend.

Hästen Felix drog sakta fram längs kyrkbyns gator med Fagervikbon Wim van der Kooij vid tyglarna. Felix brydde sig föga om lördagens vimmel omkring honom.
För Felix är det inget konstigt att vara med där det händer. Han har vanan inne från ett flertal hantverks- och Ingådagar.
– Han tycker nog att det är bättre att arbeta än att stå på bete, säger van der Kooij.
De hästgalna Ingåtjejerna Sofia Hollström och Helka Vuornos betalade gärna några euro för en tur på vagnen bakom Felix. Också Hollströms käpphäst fick åka med. Tjejerna har varit på Potatisdagarna förut.
– Riktigt roligt, är deras utlåtande om evenemanget.
Dålig trend
Bror-Erik Nyholm från Täkter var en av flera potatisförsäljare på marknaden. Men att lördagen var en hyllning till potatisen märktes inte på försäljningen.
– Ganska samma mängder säljer vi alltid.
Nyholm har odlat potatis i över 15 år – "det har alltid funnits i släkten". Han säger att de kolhydratfattiga dieterna som varit i ropet på sistone har märkts på efterfrågan.
– Nog har det inverkat. Man har märkt en skillnad jämfört med tidigare år. Man får hoppas en den trenden dör ut. Potatis finns det ju alltid.