FN-steel gick i konkurs i juni. Nu får de drabbade kommunerna statliga stödpengar. FOTO: VN-ARKIV

Hangö och Raseborg får statliga pengar för förlorade jobb

Statsbudgeten manglades i dag och då togs ett principbeslut om att bevilja strukturomvandlingsstöd till bland annat Hangö och Raseborg på grund av FN-steels konkurs.

– Det är en stor grej för regionen speciellt med tanke på att Nyland tidigare setts som en stark region som inte är i behov av stöd, säger SDP:s Maarit Feldt-Ranta.

Statsrådet kommer att hålla ett sedvanligt möte där man går igenom detaljerna
– Det här var ett viktigt principbeslut. Jag är jätteglad att vi lyckades. Vi fick veta om FN-steels nedläggning på en tisdag och på torsdagen därpå hade vi samlat en delegation som besökte arbetsminister Lauri Ihalainen för att övertyga honom om det akuta läget i Västnyland. Detta arbete fortsatte vi med under Socialdemokraternas möte i Raseborg. Det är ett målmedvetet jobb som burit frukt, säger Feldt-Ranta.
Principbeslutet gäller 10 miljoner euro. Hur miljonerna fördelas på orterna och om de går till infrastruktur eller eventuellt som stöd till näringslivet klarnar med andra ord inom de närmaste veckorna.

"I snabb ordning"
Också SFP ser med tanke på de ekonomiska omständigheterna positivt på statsbudgeten.
– Vi lever i en tuff ekonomisk tid och det är vår moraliska plikt mot kommande generationer att få balans på statsekonomin och då kan endast de mest nödvändiga tilläggssatsningarna förverkligas.
– Vi är nöjda med att de orter som drabbas av omfattande uppsägningar efter bland annat garnisonsnedläggningar och FN-steel:s konkurs ges möjlighet till strukturomvandlingsstöd. Då medel nu finns reserverade är nästa steg att behandla kommunernas ansökningar, min förhoppning är att det kan göras i snabb ordning med ett positivt utfall, säger partiordförande Carl Haglund.