Foto: KSF-Arkiv

Tandläkarjouren snart i Helsingfors

Västnylänningar som utanför tjänstetid drabbas av akut tandvärk är från och med 3 september hänvisade till en privatmottagning i Helsingfors.

 

Den nya tandläkarjouren sköts av Oma hammaslääkäri-kedjan med mottagning vid Esplanaden 22 i Helsingfors.
Jouren betjänar vardagskvällar mellan klockan 16 och 21, samt veckoslut och helger från klockan 9 till 21, och är avsedd för sådan tandvård som inte kan vänta till ordinarie mottagningstid. Huruvida vårdbehovet uppfyller kriterierna avgörs i samråd med mottagningens personal som nås på numret 010 273 8005. Enligt avtalet ska betjäning ges även på svenska.
Kan vårdbehovet klassas som akut sker betalningen så att hemkommunen i efterskott fakturerar patienten enligt gängse hvc-pris. Patienten kan också ansöka om ersättning för resekostnaderna hos FPA till den del de överstiger självriskandelen.
Oma hammaslääkäri-kedjan hör till koncernen Mediverkko som i våras tog hem de nyländska kommunernas gemensamma anbudstävlan.
Bakgrunden till den gemensamma upphandlingen var den nya förordningen enligt vilken tandläkarjouren ska ordnas enligt samma principer som läkarjouren.
I samband med att den nya tandläkarjouren startar i Helsingfors upphör kommunerna egna jourarrangemang.