Åsa Bengtsson är väderfånge på sitt hotell i New Orleans.

Fångad av Isaac

På nionde våningen i ett hotell i centrala New Orleans sitter Ekenäsbon Åsa Bengtsson. Hon har försökt ta sig ut ur staden men flygen är inställda, bussbiljetterna slutsålda och bensinen slut.

 

Statsvetaren Åsa Bengtsson kom till New Orleans för att delta i en vetenskaplig kongress och presentera sin egen forskning.
– Det är en jättestor händelse, 7 000 forskare samlas, säger hon.
Hon anlände natten mellan söndag och måndag, ett par dagar före starten. Tanken var att hon skulle hinna anpassa sig till tidsskillnaden och sova ut.
– Men det var kanske en missberäkning.
Redan på måndagen dominerade den hotande orkanen Isaac nyheterna. I turistkvarteren, the French Quarters, såg Bengtsson hur folk spikade skivor och plankor för alla dörrar och fönster. Vädret var blåsigt, men inte direkt farligt.

Inget annat på tv
Tisdag morgon, då VN når henne per telefon, är Isaac "bara" en tropisk storm ute till havs. Enligt prognoserna ska den dra in över land sent tisdag natt, det vill säga onsdag morgon finsk tid. Då har den troligen vuxit till en orkan av klass ett.
– Om den är länge ute till havs får den mera styrka, i nyheterna sades att orkanen eventuellt blir klass två, säger Bengtsson och tillägger:
– Jag håller på att bli expert på det här. Det kommer ingenting annat på tv. Oberoende av kanal handlar det om stormen, hela tiden.
 

Inte orolig
Bengtsson bor på nionde våningen på ett hotell och hon är inte orolig. Hotellet serverar mat och gästerna får små lappar under dörren, där de uppmanas ta kontakt om de behöver hjälp.
Tv-nyheterna meddelade att folk kunde köra bort från New Orleans under hela tisdag förmiddag. Men det förutsätter full tank. Bengtsson berättar att bensinen är slut, både i staden och längs de stora vägarna.
Hon undersökte redan på måndagen sätt att ta sig ur staden, till exempel med buss eller tåg.
– Helt omöjligt. Slutsålt.
Än så länge är kongressen inte inhiberad, men på Twitter kan Bengtsson läsa om deltagare som inte kommer.
Meningen är att hon på lördag ska presentera sin forskning i en panel med fyra andra.