Det var soligt och folkligt på Hangödagarna.

Hangödagar i förändrad stad

– I Hangö har vi haft en typisk finsk sommar men den bästa i landet. Hangö har utvecklats och stadsbilden förändrats. Många långvariga projekt har förverkligats. De ska tjäna turisterna men Hangöborna borde också utnyttja det nya utbudet, sade Anja Roos när hon öppnade Hangödagarna i lördags.

Som förverkligade projekt nämnde stadsstyrelsemedlemmen Anja Roos bland annat kioskpaviljongen i Östra hamnen och Hotell Regatta. Hon sade att det nu gäller att hoppas på att också projekten på Drottningberg och Fabriksudden blir av.
– Hangödagarna avslutar sommarsäsongen fast det inte nödvändigtvis behöver vara så.
Men hur är det – är sommaren i Hangö över nu?
Soligaste staden?
Det var mycket folk på Berggatan där en del av Hangödagarnas digra program ordnades. Det fanns korv, hemlagade bakverk, lotter, konst och hantverk att välja mellan. Affärerna längs Berggatan lockade med reapriser. Vasabon Börje Swenn flanerade i folkströmmen.
– Jag är mycket här eftersom min flickvän kommer härifrån. Men nu är vi här enkom för Hangödagarna. Vi ska på Nattvisan med picknick klockan 22.30. Det blir lite allsång och saker. Vi missade tyvärr pianisten (Tuomas Kyyhkynen) i går. Det är alltid intressant att vara här på Hangödagarna. Man träffar nybekanta. Hangö är en fin sommarstad. Det är skönt att vara här på sommaren. På vintern är det lite slöare, säger han.
Men han tycker inte att sommaren är över i Hangö.
– Den är ju inte över i Vasa heller. Och det är över fyrahundrakilometer norrut.
Swenn poängterar att både Hangö och Vasa gör anspråk på att vara Finlands soligaste stad.
– Jag kan inte säga vilken som är soligast men vi har bevisligen många soltimmar i Vasa. Kanske Hangö är blåsigast, skojar han.
– Men sommaren är inte förbi. Inte i Hangö.

Kavanders korv
Socialdemokraterna bjöd på grillkorv vid ett strategiskt placerat stånd i norra ändan av Berggatan. Korven hade strykande åtgång.
– Hundrasjuttiosex ligger jag på för tillfället, sade Jouko Kavander som agerade grillmästare. Vi började med hundratjugo och skaffade sedan sextio till. Nu är Seppo (Immonen) på väg efter mer.
Inte heller Kavander vill tycka att sommaren är över.
– Nej, den fortsätter i morgon, skojar han.
– Men nog börjar det vara ganska tomt på Esplananden.

Utökad service

Sommarhangöbon Anders Roos laddade sin pipa medan barnbarnet Cecilia klättrade på sjöormen som ringlar sig upp och ner i Berggatans betong. Roos brukar segla om vädret tillåter.

– Annars gör vi sådant som står till buds. Är på stränderna, plockar svamp.
Cecilia trivs bäst i lekparken vid lejonmonumentet eller på Plagen där karusellen i vattnet finns – Karusellstranden – kallar hon stället.
Att det blev Berggatan för duon Roos den här förmiddagen beror på Hangödagarna. Roos har Hangörötter och vistas till och med ibland i staden utanför sommarsäsongen. Sonen har en bostad på Bulevarden där man firat en och annan jul.
Tycker du att Hangö utvecklats mycket på sistone?
– Jag intervjuades 1984 och sade då att det borde finns mer service för båtgästerna. Nu finns det. Men det finns fortfarande många som tycker att det borde finnas en butik närmare gästhamnen.
På Högbergsgatan fanns ju tidigare Finlands sydligaste K-affär, påpekar Roos.   
Hangödagarna bjuder på program ännu på söndag. Det blir bland annat Östersjömarknad, gudstjänst, guidning på museet och barnkonsert.