Lokalen i Matilda väntar på lämplig hyresgäst. Foto: Kristoffer Nöjd

Litet utbud men även liten efterfrågan på lokaler i centrum

Just nu finns det inte speciellt många lediga affärslokaler i centrum av Ekenäs. Ändå är det inte helt lätt att hyra eller sälja de få som står tomma.

Heidi Runeberg har klädaffären Bimbo på Kungsgatan 10 och är också hyresvärd i samma hus. En av de tre affärslokalerna väntar ännu på hyresgäst sedan Melles hälsoshop flyttade till andra sidan gatan.

– Det har funnits intresse men den tänkta verksamheten har inte riktigt lämpat sig för lokalen.

Runeberg har tackat nej bland annat till en smådjursklinik och en kebabrestaurang. Däremot välkomnar hon kontor nu, vilket hon sade nej till i början.

– Man kan inte vara så kräsen nu. I dessa tider vågar folk inte öppna butik.

Hon anser ändå att fler borde våga bli privatföretagare.

– Det allmänna ekonomiska läget har inte synts i min kassa. Jag har haft en normal sommar.

Det tokiga i Ekenäs, säger Runeberg, har varit att det hittills öppnats affärer med sådant utbud som redan existerat.

– Nu skulle det finnas beställning på en massa olika butiker, till exempel tyg-, inrednings- och möbelaffärer, säger hon.

Variation och status quo

Ett stenkast längre ner säljer Porkkalan kodit lokalen på Kungsgatan 6 där en godisaffär senast verkat. Det har funnits spekulanter på lokalen. Enligt förmedlaren Minna Sundström har de flesta som hört av sig varit inom servicebranschen. Det har handlat mer om att sälja tjänster än produkter.

Enligt Sundström är det storleken och priset avgör hur attraktiv lokalen är. Principen är den samma som med bostäder. Däremot verkar efterfrågan på just affärslokaler variera mycket i Ekenäs centrum. 

– Den här lokalen har vi haft en tid. Men vi hade också affärslokaler på Gustav Vasas gata som gick åt på mindre än en månad.  

I mataffären Matilda står en affärslokal tom. Den förmedlas av Westatus.

– Det har förts diskussioner men ingen har ännu hyrt in sig där. Det är ett speciellt utrymme, lite som ett akvarium i mataffären, säger förmedlare Pasi Saari.

Enligt Saari borde hyresgästen idka någon typ av försäljning som passar just där – i anslutning till matbutiken.

För tillfället finns inte en stor efterfrågan på affärslokaler i centrum av Ekenäs.

– Under mina tolv år i branschen har det alltid sett lika ut i Ekenäs. Det är ingen skillnad om det är bra eller dåliga tider, säger Saari vars firma Westatus haft sitt kontor på Norra strandgatan 15 sedan i våras.

Många faktorer

Konkurrenten Aktia har en källarlokal på Gustav Vasas gata 7 till salu. Den har tidigare inhyst bland annat en reklamfirma.

– Det finns inte så mycket till salu just nu, säger förmedlare Basti Karjalainen.

Men det finns inte heller hugade köpare.

– Folk avvaktar. Att öppna något nytt nu ses som en risktagning, säger Karjalainen.

Enligt honom är affärslokaler överlag svårare objekt än bostäder.

– Vi ska alla bo någonstans men att köpa något för att öppna en butik är ett stort steg att ta. Många försöker i stället hyra först och köpa sedan när affärsverksamheten är på stabil nivå.

Dessutom vill man ha affärslokaler som är centralt belägna och lättillgängliga. En annan fråga är var centrum är nu för tiden.

– Allt förskjuts mot stationsområdet och eventuellt hamnen.

Karjalainen säger att det är köparens marknad i dag.

– Man kan göra bra kap eftersom det finns sådana som är tvungna att sälja.

Damkläder även framöver

Textilaffären Jarl Holmberg i hörnet av Ystadsgatan och Stationsvägen har haft slutförsäljning under sommaren eftersom verksamheten läggs ner. Innehavaren Rita Holmberg kan ändå berätta att köpebrevet om en försäljning av lokalen kommer att undertecknas inom kort. Det är den nya butiksinnehavaren som köper lokalen. I den nya butiken kommer man att sälja bland annat damkläder.

– Vi tycker att det är bra att det blir en butik i lokalen också i framtiden. Hellre det än ett kontor, säger Holmberg.