Maija Malmström och Margo Kangasniemi håller i trådarna för swinglägret i Tenala, medan Pamela Gaižutytėe och Mindaugas Bikauskas från Litauen lär ut dansstegen. FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM

Dansglädje till svängande swingtoner

Lindy hop är en form av swingdans som kanske enklast kan beskrivas som sann dansglädje i förening med ren passion. Just nu pågår ett läger i Tenala där lindy hop lärs ut. Om man är nyfiken på hur dansen går till kan man ta sig till Bygdegården i kväll. Klockan 22 börjar dansen.

I dagarna tre virvlar drygt femtio dansanta personer runt, runt, runt på Bygdegårdens tiljor den här helgen. För här försiggår nämligen det första lindy hop-lägret någonsin i byn.
– Det är vårt första läger i Tenala, men alldeles säkert inte det sista, säger Maija Malmström, en av eldsjälarna bakom Tenhola dance camp.
Hon och Margo Kangasniemi deltog i ett swingläger i Krakow i fjol och lärde där känna den litauiske dansläraren Mindaugas Bikauskas.
– Vi insåg att vi måste ordna ett läger i Finland och få hit Mindaugas som lärare.
Mindaugas Bikauskas lär ut danserna tillsammans med sin partner Pamela Gaižutytė och bägge är alldeles lyriska över lägret i Tenala.
– Här är så mysigt och trevligt. Jag blev överraskad över hur duktiga dansare deltagarna är också, säger Mindaugas Bikauskas.

Skratt hör till
Då de lär ut danssteg och handfattningar varvar de med dråpliga dansscener – visar hur man inte ska göra – och lockar till glada skratt hos deltagarna. Sann glädje, helt enkelt.
– Lindy hop och skratt hör ihop, förklarar Mindaugas Bikauskas.
Han formligen lever och andas lindy hop och swing ända ut i tåspetsarna efter sju år som så kallad lindy hoppare. Han är därtill dj och jazzmusiker och med i två olika jazzband. Hans ena band, Home Jazz Five, är med på Finlandslägret. De facto tjuvstartade man vistelsen och lägret med en spelning på Storyville i Helsingfors på torsdagskvällen. Pamela hittade lindy hop för fem år sedan – som så många andra litauiska ungdomar fann hon dansstilen på gatan, på klubbar och via internet. 
– Men jag har nog dansat ända sedan jag var fem år. Jag dansar också litauiska folkdanser och andra danser, säger hon.
– Kan man lindy hop kan man fejka vilken dansstil som helst, säger å sin sida Mindaugas Bikauskas.
Har man lindy hops rytmer i kroppen så har man en god grund för till och med en fejkad tango, menar de.

Dans klockan 22
Danslektionerna under lägret är till för lägerdeltagarna, liksom festmiddagen i kväll. Men genast efter middagen öppnas dörrarna till Bygdegården för allmänheten. Klockan 22 börjar dansen till det facila inträdet av 15 euro.
– I samband med dansen ordnar vi en Jack & Jill-tävling där vi utser kvällens Jack och Jill, ungefär som kvällens danskung och -drottning, säger Maija Malmström.
Tävlingen avgörs 23.30 och Pamela Gaižutytė som är med i juryn avslöjar att det inte alls behöver vara de tekniskt duktigaste dansarna som vinner.
– Det handlar om helheten, om känsla. Jag letar efter en speciell energi hos dansarna. Jag kollar också på dräkter, frisyrer och andra kreativa lösningar.
Det var i Harlem, New York, på 1920- och 1930-talet som dansstilen skapades som en utveckling ur bland annat charleston – och därför får dräkter och frisyrer gärna vara inspirerade från tiden då lindy hop föddes.