Janina Gröning tycker att restaurangdagen är en rolig grej och skulle gärna ordna något på sin egen gård. Å andra sidan fungerar vattentornet perfekt för ett tillfälligt café. Bättre utsikt får man leta efter. Foto: Nina Ahtola

I Hangö har restaurangdagen fått fäste men inte i Raseborg

– Jag har inte smakat på den ännu. Jag tänkte att ni skulle få göra det, säger Janina Gröning och skär upp av en nybakt vinbärspaj. Vi befinner oss högst upp i vattentornet i Hangö.

Pajen är läcker. En blandning av sött och syrligt. Det bådar gott inför restaurangdagen på söndag. Tillsammans med Tarja Kvarnström deltog Janina Gröning första gången i restaurangdagen i november i fjol. På söndag blir det favorit i repris då damerna öppnar caféet Kaffetornet. Skådeplatsen är densamma som senast – vattentornet i Hangö.

– Lottorna hade café här från och med 1943 då det nuvarande vattentornet stod färdigt. Det var därifrån vi fick idén, berättar Kvarnström.

Det blir vinbärspaj i två olika utföranden för att passa alla dieter. Pajen är gjord på egna bär och ägg från Sjöbergs gård i Täktom. Det är närproducerat, ekologiskt och slow med andra ord.

– Det är roligt att en dag eller för några timmar kunna lyfta fram de lokala produkterna. Mina tio liter vinbär räcker aldrig åt Kesko. Men för det här ändamålet är det tillräckligt, säger Kvarnström.

För åtta euro för man förutom pajen med kaffe, te eller hemlagad saft en Hangöguidning av Tarja Kvarnström.

– Utsikten från vattentornet är härlig, säger hon.

Barnens projekt

I Hangö har tre pop up-restauranger anmält sig till jippot. På Raseborgsgatan 7 håller Tina Ahlfors i trådarna för ett annat av söndagens tillfälliga matställen; Fyra barns café.

– Vi har tidigare besökt andra pop up-restauranger. I år tyckte barnen och jag att det skulle vara kul att ställa i ordning en egen. Det är familjens gemensamma projekt för att barnen ska få prova på att vara företagare.

Caféet kommer att erbjuda söta och salta bakverk. Förutom testat menyn har barnen gjort skyltar och annonser.

– Vi har också övat på att ge tillbaks pengar. Det är inte så lätt för en nio- och en tioåring att få det rätt, säger Tina Ahlfors.

Hur många gäster är ni beredda på?

– Det är en svår fråga. Men jag antar att vänner och bekanta utgör ett tjugotal. 

Dött i matmeckat

Raseborg profilerar sig gärna som en kulinarisk stad men här lyser pop up-restaurangerna med sin frånvaro.

Rätt tråkigt eller hur, Nils Höglund, ordförande i föreningen Gastro Nostra?

– Jag håller fullständigt med om det. Restaurangdagen och pop up-restauranger är ett fenomen som inte riktigt slagit igenom här. Jag hoppas att det får större spridning.

Höglund säger att Gastro Nostras målsättning är att aktivera företagarna i Västnyland att delta i olika evenemang för att få mera publicitet kring gastronomi i regionen.

– Vi har ett gott samarbete med de redan etablerade lokala krögarna. Men fenomenet med pop up-restauranger är mer för gemene man än för etablerade restauranger.

Själv skulle Höglund gärna se att det fanns ett större utbud av etnisk mat i trakten.

– Kanske kunde restaurangdagen vara ett bra sätt för regionens invandrare att presentera sig och sin spännande matkultur. Redan mat för tjugo trettio personer är ett välkommet bidrag. Intresset för gastronomi har ökat väldigt mycket i vår region. Det finns en stor marknad för god mat bara någon vågar sätta bollen i rullning.